Sok kicsi semmire se megy: nem segít az új eljárásrend az országos népszavazás kezdeményezésében

2016. május 11. 11:21

A párhuzamos aláírásgyűjtés nem tisztességes verseny. Az azonos tárgykörű kezdeményezések közül a legnagyobb erőforrásokkal rendelkező szervezők kérdéseinek van érdemleges esélye.

2016. május 11. 11:21
EKINT, TASZ
Ekint.org

1. A hatékony joggyakorlás ellehetetlenül

A kötelező országos népszavazáshoz a 200.000 támogató aláírás összegyűjtése jelentős mozgósítást kíván meg. Az új szabályozás következtében viszont az akár teljesen azonos célú kezdeményezések versenye elaprózza a választópolgárok támogatását. Bár a választópolgároknak joga lesz több kezdeményezést is támogatni, nem ésszerű azt feltételezni, hogy a választópolgárok ugyanabban a tárgykörben, esetleg ugyanazzal a céllal több kezdeményezést támogassanak. Ezért ugyan az egyes választópolgárnak látszólag könnyebb népszavazást kezdeményezni, azonban a választópolgárok összességének várhatóan továbbra is szinte lehetetlen lesz a népszavazás intézményén keresztül érvényesítenie akaratát. Az országos népszavazásnak, ha már a közjogi rendszerünkben van ilyen, az alkotmányos rendeltetése éppen az lenne, hogy a választópolgárok széles körének támogatását élvező kérdésekben – akárki is tette fel őket – a választópolgárok akaratukat közvetlenül kinyilvánítva kiegészíthessék, ellensúlyozhassák az Országgyűlés képviseleti hatalomgyakorlását. Ezt a jövőben sem lehet majd hatékonyan megtenni.

2. A tájékozott joggyakorlás ellehetetlenül

Az eddigi eljárásban, mivel azonos tárgykörben egyszerre csak egyetlen népszavazási kezdeményezés állhatott talpon, a választópolgárok könnyen tájékozódhattak arról, és eldönthették, kívánják-e azt támogatni. Az azonos tárgyú kezdeményezések közötti versenyben viszont a választópolgárnak már jóval több információra van szüksége, hogy eldöntse, a kezdeményezések közül mit kíván támogatni. Amíg azonban a hasonlóan versenyszerű választásokat jelentős állami támogatású kampány előzi meg, a népszavazások esetében a választási kampányéhoz hasonló szabályozás nem segíti a polgárok tájékozódását. Az új szabályozás tehát ésszerűtlen tájékozódási terhet ró a választópolgárra, és ezzel széles körben ellehetetleníti a népszavazás kezdeményezéséhez való jog tájékozott gyakorlását.

3. A visszaélésszerű joggyakorlás elburjánzik

A népszavazási eljárásban eddig sem ismeretlen visszaélések ezután várhatóan kiterjednek az aláírásgyűjtésre is. A jövőben bármely párt ellehetetlenítheti egy kérdés népszavazásra bocsátását azzal, hogy megtévesztő jelleggel maga is aláírásokat gyűjt a jóhiszemű szervezők által hitelesített kérdéssel azonos kezdeményezés mellett, így megosztva az ügyet támogató választópolgárokat.

4. Az esélyek a korábbiaknál is egyenlőtlenebbek lesznek

A párhuzamos aláírásgyűjtés nem tisztességes verseny. Az azonos tárgykörű kezdeményezések közül a legnagyobb erőforrásokkal, intézményi háttérrel rendelkező szervezők kérdéseinek van érdemleges esélye. A kampányhoz, mozgósításhoz kevesebb erőforrással rendelkező szervezők várhatóan akkor is alulmaradnak, ha a választópolgárok nagyobb hányadának támogatását élveznék.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 05. 11:08
Miután képtelenek a 200 ezer aláírást összegyűjteni az eszement ötleteikhez, ezért a törvény rossz - szerintük.
Peter8811
2017. március 16. 18:51
"Az országos népszavazásnak, ha már a közjogi rendszerünkben van ilyen, az alkotmányos rendeltetése éppen az lenne, hogy a választópolgárok széles körének támogatását élvező kérdésekben – akárki is tette fel őket –..." TASZ mi van akkor ha a kérdést Adolf Hitler, tette fel? Ugye hogy nem jó az akárki a mondatban.
Antigoné
2016. november 18. 21:22
Vannak, akiknek semmi sem jó. (Esetleg népszavazás nélkül kellene az ő elvárásaikat teljesíteni)
bajai
2016. június 21. 19:54
"A párhuzamos aláírásgyűjtés nem tisztességes verseny. " Induljunk ki abból, hogy mindegyik fél ugyanazon kérdés megoldását szeretné. A konkrét megfogalmazás más, a lényeg ugyanaz. Bárki is gyűjti össze a megfelelő számú aláírást az jó. Amiben nem tisztességes a verseny, abban nem is kell. A népszavazás a kérdésről szóljon, ne egyéni vagy párt ambíciókról. Az ellehetetlenítés érdekes lehetőség. Lehet, hogy az lenne a jó, ha az aláírások összeadódnának, és a legtöbbet gyűjtött kérdés kerülne szavazásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!