Egy tál lencse

2017. január 03. 07:14

Jobb, ha maga figyel oda, kire bízza összekuporgatott tőkéjét. Legutóbb például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti részlegéről derült ki, hogy csak konkrét hatósági és fogyasztói bejelentések alapján kezd vizsgálódni a gyanús ügyekben.

2017. január 03. 07:14
Hajdú Péter
Magyar Nemzet

S nem csupán egyedi esetről van szó. Úgy tűnik, valami végzetesen hibás a magyar pénzügyi, befektetési piac szabályozásában, ellenőrzésében. Az elmúlt negyedszázadban szinte egyetlen olyan év sem volt, amikor ne derült volna fény valamiféle pénzügyi botrányra. Gondoljunk csak az Agrobank ügyére, amelyre szintén késve reagált a pénzügyi intézmények akkori felügyelete, s ennek kárát nagyon sokan szenvedték. De éveken át csapta be az embereket a Baumag is. A felügyelet ekkor sem állt a helyzet magaslatán, hiszen folyamatosan érkeztek a jelzések, mégsem léptek időben. Ezért folytathatta a cég vezetése közel hat évig a pilótajátékot, s húzhatott ki milliárdokat a befektetők zsebéből. Hasonló módon csapták be az embereket a Duna Profit vagy a Pilis Invest vezetői is – a felügyelet akkor is csak kullogott az események után.

De a legutóbbi idők brókerbotrányainak, a Buda-Cash-, a Hungária- vagy a Quaestor-ügy tapasztalatai is azt mutatják, bőven van még mit pótolnia a jegybank felügyeleti részlegének. Ha csak a legnagyobb port felvert Quaestor-botrány furcsaságait tekintjük, ott is találunk érdekes mozzanatokat bőven. Az MNB felügyeleti alelnöke ugyan váltig állítja, hogy a 2013 októberétől – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének MNB-be olvasztását követően – megújult ellenőrzési rendszernek köszönhető a pilótajáték leleplezése, mégis sokan vannak, akik ezt kétségbe vonják. A tények is azt mutatják, csak azután léptek fel a Quaestor ellen, hogy vezetője, Tarsoly Csaba segítségért fordult a kormányhoz gondjaik megoldására, s kért kétszázmilliárd forintnyi tőkét, illetve tárgyalt a felügyeletért felelős jegybanki alelnökkel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. január 03. 10:54
A simicsicskák már nem csak a nácikat mosdatják, de a tolvaj bankárokat is... (Vagy ez így volt már elejétől fogva...?)
cutcopy
2017. január 03. 10:36
"fogyasztói bejelentések alapján kezd vizsgálódni" Hát ja, mint ahogy a rendőr is bejelentésre megy ki a betörés után ahogy a mentő is a karambol után..
civilina
2017. január 03. 10:14
"A felügyelet ekkor sem állt a helyzet magaslatán, hiszen folyamatosan érkeztek a jelzések, mégsem léptek időben." Hát, ez az! Csak a jelzések és nem a feljelentések érkeztek folyamatosan. Nem olyan rég valamelyik nagyon sokat és biztosat sejtő újságíró arra a kérdésre, hogy miért nem tesz feljelentést, "mert nem tudom bizonyítani, de minden jel arra vall" volt a minden alaposságot nélkülöző válasza. Jogállamban nem szokás jelre vizsgálatokat elrendelni, kedves firkászok.
puszika
2017. január 03. 09:25
Mert amúgy milyen NEM konkrét hatósági és fogyasztói bejelentés alapján kellene vizsgálódniuk,kis butám???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!