Budapesti olimpia: irtózatos arányvesztés

2017. január 31. 09:58

Mivel a Budapest 2024 vezetői nem igazán állnak ki a nyilvánosság elé fizetett promóciós cikkeken kívül, így jobb híján Kemény szavaival kell vitatkoznia annak, aki nem elkötelezett híve a budapesti olimpiarendezésnek.

2017. január 31. 09:58
Kádár András
hvg.hu

Kemény Dénes egy sportsikerei okán méltán elismert és tiszteletreméltó közszereplő, aki az olimpiai rendezésről kifejtett véleményével, ha tetszik, ha nem, politizál. Félreértés ne essék, nem Kemény Dénessel, még csak nem is a véleményével van a probléma. Az ország többségének is ez lenne a véleménye, ha megkérdeznék őket a saját ügyükben. A probléma az, hogy az ő ügyeikről nincs társadalmi vita, a közbeszédet pedig leginkább az a kormányzati propaganda uralja két álhír és gumicsont között, ami köszönőviszonyban sincsen a mai magyar realitásokkal.

Ráadásul, ha valaki fel is meri hozni az egészségügyben dolgozók, a tanárok, a mentősök, a közmunkások mindennapos nehézségeit, a létminimum közelében élők, a lakhatási problémákkal küzdők egyre növekvő számát, az egyből megkapja a demagóg/hazaáruló/ballib/stb címkét. Nagy fordulat történt a széljárásban tényleg, »hazaárulózni, SZDSZ-utódkölyközni« meg néhány kedvezményezett ezermilliárdos álmának feltétel nélkül tapsikolni lehet, szegénységről és kilátástalanságról beszélni nem.

Apropó, ha már olyan bőszen nemzeti érzelmi és büszkeségi okokra hivatkozva támogatják az olimpiarendezést, akkor nem kellene a pénzügyin túl ebből a szempontból is megvonni az egyenleget?

A költségvetésre vonatkozó viták úgyis annyira egyoldalúak, hogy nem is érdemes belemenni pár mondatnál részletesebben. Sokféleképpen lehet vizsgálni a kérdést, de például a hurráoptimista, másfél évvel ezelőtti PWC-anyagban 1043 mrd Ft-ot tesznek ki az olimpiai beruházási költségek, ezek tisztán az esemény megszervezése miatt felmerülő kiadások. Ez ennyi, ezekben nincsenek benne az előszeretettel hivatkozott előrehozott beruházások, a város számára egyébként is szükséges fejlesztések, és ezt később nem fogják csökkenteni az esetleges ingatlaneladásból származó bevételek sem. Tehát 1000 mrd Ft a korrupcióval nem számolva és biztonsági kiadások nélkül.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2017. február 01. 15:34
Ja. Lemondtuk az Expót is, és az így felszabadult milliárdokból akkor bezzeg fejlődött az egészségügy! Ha vécépapír nem is került a kórházakba, de széf igen, minden kórházi ágyhoz egy.
trendo
2017. február 01. 08:58
Dőreség tagadni, kisebbíteni a sportsikerek szerepét a nemzeti érzés erősítésében. Kinek nem szökik egy könnycsepp a szemébe, ha bárhol a világon egy honfitársunk tiszteletére felvonják a nemzeti lobogót és eljátsszák a himnuszt? Ámde! Az öröm, a büszkeség, az elérzékenyülés érzése a helyszíntől függetlenül létrejön. A világ bármelyik sarkában kivívott helyezés, arany- vagy ezüstérem kiváltja ezeket az érzelmeket, hozzájárul a nemzeti összetartozás erősítéséhez. Egyáltalán nem szükséges tehát, hogy a két héten át tartó, gigantikus méretű és költségű versenysorozatot kis hazánk vállalja magára, erőn felüli áldozattal. (és most hagyjuk a "számháborút", hiszen az abban pro és kontra felhozott adatokat csak az fogadja el hitelesnek, aki maga állította elő:)
kombinátor
2017. január 31. 19:06
hülye
TonyKann
2017. január 31. 16:41
Nyugi, Los Angeles viszi az olimpiát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!