A magyar munkavállalókat kizsákmányolják, és közben még a jogaikat sem tartják tiszteletben

2017. július 06. 10:09

A kapitalizmusnak azt a fajta kizsákmányolását éljük most, amikor a munkáltató non-stop készenlétet vár el a munkavállalótól szinte ellenszolgáltatás nélkül.

2017. július 06. 10:09
Kunert Annamária
Kettős Mérce

„A kapitalizmusnak azt a fajta kizsákmányolását éljük most, amikor a munkáltató non-stop készenlétet vár el a munkavállalótól szinte ellenszolgáltatás nélkül. (...)

Felmerül a kérdés, hogy biztos, hogy ez a kapitalizmus elkerülhetetlen következménye? A válasz egyértelműen nem, hiszen nem is kell messzire mennünk, Franciaországban törvényt hoztak a munka-magánélet egyensúlyának tiszteletben tartatására, amelynek lényege, hogy a munkavállaló a munkaidő letelte után érkezett e-mailekre nem köteles válaszolni, sőt, ha megnyitja, az ki nem fizetett túlórának minősül. Franciaországban egyébként is a 35 órás munkahét a megszokott, ettől függetlenül lett bevezetve ez a törvény, amely a munkahelyi stressz leküzdését szolgálja, mondván, hogy sokkal hatékonyabbak a munkahelyükön azok a munkavállalók, akiknél fennáll a munka-magánélet egyensúlya.

Ezzel szemben Magyarországon az emberek kifacsarása a cél, amelyre ráadásul több tényező rá is erősít. A munkavállalók nem tudják kiolvasni az Mt-ből a jogaikat, mert a nyelvezete egyszerűen lehetetlenné teszi, valljuk be, nem mindenki születik jogásznak. A másik dolog, hogy a technika fejlődésével, a digitalizáció, robotizáció megjelenésével a munkavállalók valóban folyamatosan elérhetőek, bizonyos ágazatokban és munkakörökben pedig teljes mértékben mobilissá váltak, amely csak fokozza a kizsákmányoló kapitalizmus erősödését.

A munkáltatók sokszor bele sem gondolnak abba, mennyivel jobban megérné nekik megtartani a munkavállalót, főleg, ha még invesztáltak is bele. De sajnos legtöbbször a pillanatnyi profitéhség és az ország »versenyképessége« szellemében képtelenek hosszútávon gondolkodni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 07. 01:47
Magánélet, meg jogok, meg képzés. Már megint - a múltkor babzáskon ugrásálásra vágytak itt egy cikk szerint a munkaválllaók, meg arra, hogy kezdőként ők mindhassák meg, hogy hogyan működjön a cég - bármi, minden csak pénzről nehogy szó essen! Létezik az az összeg, amennyiért a munkavállaló hajlandó elviselni, ha az asszonyából ugrasztja is ki a főnöke. Ha meg úgysem fizetik meg, akkor úgysem megy semmire sem. Lehet a munkáltató roppant rendes - már úgy értem, hogy elvileg, mert példákat azért nehéz lenne sorolni - vannak munkahely, ahol dícsérik a dolgozókat inkább, de nem hiteles, mert úgyis a pénz beszél.
George Soros 2.0
2017. július 06. 14:44
"A kapitalizmusnak azt a fajta kizsákmányolását éljük most, amikor a munkáltató non-stop készenlétet vár el a munkavállalótól szinte ellenszolgáltatás nélkül." Kettős-mérce egy moslék oldal, de ebben teljesen igaza van, (jobboldali szavazóként). Ez egy nagyon negatív fekete pont a Fidesznél. A munkaidőkeret, munkanapáthelyezés s a többi baromság még ez mellé, pont arra jó, hogy pihenőnapon [tehát nem szabadság idején] is bármikor behívható az ember egy kis Xtra munkára. Hiába tervezel el egy programot mondjuk jövőhét péntekre, ha józsi úgy gondolja kell a plusz ember simán átrakja aznapra a munkaidőd. Tulajdonképpen a főnök akkor és úgy hív be ahogy akar. Nyilván van egy elméleti törvényi szabályozás, hogy mikor, mit mennyi lehet, de hát tudjok, hogy általában mennyit ér. Az én ismerőseim körében sajnos ez a trend. Nekem szerencsém van mert Beatrice műszakban dolgozom (8 óra munka, 8 óra pihenés...) De az emberek sok százaléka már nem. Erre még jön a munkaerőhiány [amire a magasabb bérek, s nem az afrikaiak a megoldás] , ami miatt az utolsó energiát is kizsigerelek az emberből. Hol van már a túlórapénz, a szabad hétvége, a fix pihenőnapok. S ezen változtatni csak a kormány tud. Ha akar. Munkaidőkeretet - Munkanap áthelyezést úgy ahogy van el kellene törölni. Tervezhető hétvégéket, hétköznapokat kell adni a dolgozóknak. Vagy Folyamatos munkarend van - ahol 3. hónapra előre tudom, hogy szerdán, hogy dolgozom - folyamatos pótlékkal, vagy fizessék meg a hétvégi túlórákat.
kohazi
2017. július 06. 12:35
2-3 euróért amiért a migránsok nem hajlandók dolgozni Szicíliában mert az rabszolga óra bér,
puszika
2017. július 06. 11:40
Húúúúúúúú! De ostoba vagy leányom!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!