Klebelsbergi különadó – Napi Maxima

2017. augusztus 24. 12:20

Ma a nagyobb vagyonból csak kérünk, de követelnünk nem lehet. Azonban elérkezik az idő, hogy kényszeríteni fogjuk a nagyvagyont.

2017. augusztus 24. 12:20
Klebelsberg Kunó
Beszéd

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Ma a nagyobb vagyonból csak kérünk, de követelnünk nem lehet. Azonban elérkezik az idő, hogy kényszeríteni fogjuk a nagyvagyont. Három éven át kértem a nagyvagyont, csinálja meg a majorsági iskolákat a latifundiumokon. Nem csinálták meg a maguk jószántukból, amikor érdekük lett volna. Most törvénnyel rájuk kényszerítettem. Ha valaki önként tesz valamit, annak megvan a hazafias, áldozatos dicsősége, és a hálás magyar jelen a nevét be fogja jegyezni abba az évkönyvbe, melyet a jó hazafiakról vezet. De ha nem tesznek eleget kötelességüknek, akkor ezen a téren is kényszeríteni fogjuk arra, amit esetleg mint adók fognak leróni koronákban és pengőkben, holott ha önként adnák, dicsőséget hoznának a nevükre.”

 

Gróf Klebelsberg Kunó: A kultúrpolitika hosszú lejáratú váltó. Beszéd az Országos Gyermekvédő Liga közgyűlésén 1926. április 25-én. In: A XX. század magyar beszédei. (szerk.: Vajda Barnabás) Budapest: Agave Könyvek, 2007, p. 122.

Gróf Klebelsberg Kunó (1875-1932) magyar politikus, belügy- majd vallás- és közoktatási miniszter. A Trianon utáni magyar oktatási rendszer reformere, az Alföld-program megalkotója, melynek keretében több ezer iskola épült vagy került felújításra Magyarországon.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. augusztus 24. 23:40
A Fidesz által kreált "nagyvagyon" vajon hány iskolát épített eddig hátrányos helyzetű térségekben, a köz érdekében?
szkeptikus
2017. augusztus 24. 17:11
Nem tudom, annak idején mennyire számított "nagyvagyon"-osnak Széchenyi István, de ő egyévi jövedelmét ajánlotta fel a "tudós társaság" létrehozására. Nagyon-nagyon meglepődnék ha ma ilyesmi előfordulna.
kssngr
2017. augusztus 24. 14:20
Éljen Klebelsberg! Éljen az a Magyarország, amit ő álmodott meg!
KannibálTatárÚr
2017. augusztus 24. 14:16
A vállalkozónak nem feladata az ország, a szegények támogatása. Neki a feladata a vállalata eredményessége, gazdagodása. Ezért nem lehet a vállalatokra bízni az ország sorsát. Lesz néhány sikeres vállalkozó, meg egy szegényekkel teli szegény ország. Ezért volt helyes a szocialista rendszer: a vállalatok közösek voltak, amelyekből mindenkinek jutott. A létező szoci nagy hibája az volt, hogy a vezető személyeket, nagy tudású szakembereket nem honorálták megfelelően, mert mindent szétosztott a munkásoknak. Dolgoztam olyan helyen, ahol a munkás csoportvezető 10000 kčs felett keresett (fiatalabb, mint 25 éves helyettese 9000 felett), a vállalat igazgatója meg 7000-et. Ha a jövedelmet igazságosan osztották volna el, sokkal nagyobb támogatása lett volna a szocinak. Ehhez elég lett volna mintegy 10-15 %-kal csökkenteni a munkások fizetését és ezt odaadni a vezetőknek és a magas, mérnöki tudással rendelkezőknek. Az arányukból kifolyóan 35-40 %-kal nőtt volna a vezetők, szakemberek fizetése és magasan nekik is megérte volna a szoci létezése. Az ú.n. humán értelmiség akkor is túl volt fizetve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!