Jár-e mindenkinek választójog?

2017. augusztus 14. 08:02

Ha a társadalmi együttélés feltételeit egy kiválasztott csoport szabja meg, akkor azoknak, akik nem e csoport tagjai, mi okuk lenne elismerni azokat és alávetni magukat nekik?

2017. augusztus 14. 08:02
Kapelner Zsolt
Kettős Mérce

„Nem azért kell mindannyiunknak megadni a választójogot, mert mindannyian ugyanolyan jó politikai döntéseket hozunk, hanem azért, mert ez alapvető feltétele annak, hogy elismerjük egymást mint politikai közösségünk teljes értékű tagjait, akiktől joggal várhatjuk el, hogy alávessék magukat a társadalmi normáknak, kivegyék a részüket a közteherviselésből, cserébe azért, nekik maguknak is beleszólásuk volt abba, hogy miféle társadalmi normák és miféle közteherviselés fog megvalósulni ebben a társadalomban.

Ha a társadalmi együttélés feltételeit egy kiválasztott csoport – iskolázottak, gazdagok stb. – szabja meg, akkor azoknak, akik nem e csoport tagjai, mi okuk lenne elismerni azokat és alávetni magukat nekik? Eleve mi jogosít fel valaki mást, hogy az én életemet érintő alapvető ügyekről – mennyit fogok adózni, ha megbetegszem, hol és hogyan látnak el stb. – az én beleegyezésem nélkül döntsön? És ugyan mi biztosítja, hogy a kiválasztott csoport ezt a hatalmat – minden tájékozottsága ellenére – a közérdek és nem a saját érdekei érvényesítésére használja fel? Ugyan miért bízzanak az iskolázatlanok abban, hogy az iskolázottak majd az ő érdekükben is cselekszenek?

Persze dönthetek úgy, hogy a nálam felkészültebbek, tájékozottabbak tanácsára hallgatok, az ő szempontjaikat teszem a magamévá, ám a döntés akkor is az enyém kell, hogy legyen, másként sem az nincs elismerve, hogy teljes értékű, önálló személy, sem az, hogy a társadalom teljes értékű tagja vagyok. Márpedig ekkor a társadalom számomra nem más mint idegen, elnyomó hatalom, amelyhez pontosan annyi közöm van, mint egy megszálló országhoz. A demokratikus jogok megvonása megbontja a társadalom szövetét, a társadalom tagjait idegenné, a hatalmat zsarnokivá teszi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. augusztus 14. 23:49
Mielőtt valaki nagykorú lesz, tehát egyáltalán mielőtt választójoggal bírhatna, az állam máris kötelezi őt valamire (a vakcinázáson túl). Ez pedig a tankötelezettség. Muszáj, ez alól nincs kibúvó, 1868 óta kötelező mindenkinek elvégezni az alapfokú oktatást. Azért is az a neve, hogy általános iskola. Mi az, hogy ezt valaki nem végzi el? Ha nem végzi el, akkor máris nem teljesített valami kötelezettséget, amit az állam rótt ki rá. Ha elvégzi, akkor kaphat választójogot is; ha nem végzi el, akkor mégis mire föl akarná?
Balango
2017. augusztus 14. 11:09
"Ha a társadalmi együttélés feltételeit egy kiválasztott csoport szabja meg, akkor azoknak, akik nem e csoport tagjai, mi okuk lenne elismerni azokat és alávetni magukat nekik?" Isten az égben! És ez egy egyetemi oktató! Kapelner úr! Az emberi történelem döntő hányadában a társadalmi együttélés feltételeit egy kiválasztott csoport szabta meg, mégis működtek a társadalmak. Svájcban például csak 1971-ben jutottak választójoghoz a nők, mégsem mondhatja senki, hogy a svájci társadalom nem működött. De - arra az esetre, ha esetleg nem tudná, hol van Svájc és valójában mi is az -, elmondom, hogy én az életem egy részét, szüleim pedig az életük nagyobb részét egy olyan Magyarországon élték le, ahol a a társadalmi együttélés feltételeit egy kiválasztott csoport szabta meg, mégis elműködött az ország valahogy. A világ legnépesebb országában a társadalmi együttélés feltételeit a történelem során mindig egy kiválasztott csoport szabta meg, a lakosság mégis elismeri ezeket a feltételeket és aláveti magát nekik. Az általános, egyenlő választójog az utolsó 100 év terméke, és valódi, ténylegesen működő formában csak a világ lakosságának kisebb részét magukban foglaló országokban működik. Úgyhogy orbitális hülyeséget tetszett kérdezni.
liberálzöld.
2017. augusztus 14. 10:19
Amíg egy parlamenti képviselő idomított majom módjára nyomkodja a szavazógombot, addig a szavazati jog a legostobábbaknak, sőt értelmi fogyatékosoknak is jár.
zakar zoltán béla
2017. augusztus 14. 09:55
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuNNNNNNNNNNNNNUUUUnnn
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!