Előzetes megjegyzések a készülő igazságügyi reformról

2017. augusztus 25. 18:23

A javaslatcsomag logikus egységet képez, valós problémákra kíván megoldásokat találni.

2017. augusztus 25. 18:23
Veress Emőd
Transindex

„Szakmai vizsgálat tárgyává téve a javaslatokat, azokat lehet nyilván ellenezni, alternatív megoldásokat javasolni, de az alapvető véleményem: a javaslatcsomag logikus egységet képez, valós problémákra kíván megoldásokat találni, és a támadott reform-elemek korrekt módon próbálják megközelíteni az igazságügyi rendszerben felmerült problémákat. Az igazságügyi szervezetet szabályozó három kulcsfontosságú törvény módosításáról van szó: a bírók és ügyészek jogállását szabályozó 2004. évi 303. törvényről, a bírósági szervezetrendszerről szóló 2004. évi 304. törvényről és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsról szóló 2004. évi 317. törvényről.

Kétségtelen tény, hogy a korrupcióellenes harc jelszavával olyan államhatalmi súlypont-eltolódások történtek, amelyek a titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészi szervezet szerves együttműködése révén nemcsak a korrupcióellenes harc hatékonyságát növelték, hanem jogállami értékeket is megkérdőjeleztek. Az, hogy a korrupcióellenes küzdelmet el nem lehetetlenítő korrekció szükségessé vált, nyilvánvaló. A politikai tisztséget gyakorló államfő szerepének gyengítése a vezető ügyészségi tisztségek betöltésében, a tervezet által javasolt változatban, szerintem teljesen védhető: 10 éves ügyészi régiséggel rendelkező személyt javasolhat az igazságügyi miniszter, legalább két személyt minden tisztségre, és a kinevezésről a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege dönt.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!