Túl az igazságon

2017. október 30. 07:07

Ami Katalóniában történt, a populizmus újabb diadala. Európának ettől van félnivalója.

2017. október 30. 07:07
Körösi Ivett
Népszava

„Egy függetlenségpárti ismerősöm a minap azt mondta, úgy érzi magát, mint a zsidók a huszadik század elején: üldözöttnek. Egy elnyomó fasiszta hatalom (ez lenne Madrid) próbálja ellehetetleníteni minden eszközzel a létezésüket. »Talán kissé túlzónak hangozhat az összehasonlítás” – tette hozzá – „de ilyen érzések kavarognak bennem«.

Sokan vannak, akik hozzá hasonlóan, a valóságot kizárva, valamiféle szabadságharcként tekintenek az eseményekre. Tény, hogy a katalánoknak sok jogos követelésük van, a spanyol kormány kríziskezelése pedig katasztrofális, de az, ami Katalóniában történt, a populizmus újabb diadala. Európának ettől van félnivalója, nem pedig attól, hogy Baszkföldtől Venetóig sorra fellázadnak és kikiáltják függetlenségüket az európai autonóm régiók. Ettől egyelőre nem kell tartani. Attól viszont annál inkább, hogy az emberek hátat fordítanak a józan érveknek és bedőlnek a rózsaszín álmokat kínáló vezetőknek. Ilyen az élet post-truth világban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. október 30. 10:29
...
puszika
2017. október 30. 10:25
Azért már ezek nem a szovjet idők leányom!! Csak a Népszava maradt meg abban az illúzióban! Azok voltak csak a szép idők,nem volt médiaellenfél!!
vérgőz
2017. október 30. 10:10
Az cseppet sem zavaró, hogy a katalány (he) függetlenségpártiak mind szélbalos libsik? Mindegy is, gondolom, mivel a cikk lényege, hogy egy negatív terminust (populizmus) egy nem túl népszerű lépéshez (gyakorlatilag senki nem támogatja a katalánokat) hozzákössenek. Aztán lehet tovább populistázni minden jobboldali törekvést, itthon, persze.
tom hagen
2017. október 30. 09:21
Olyan könnyen lenáciznak meg lepopulistáznak mindenkit. De valahogy ez most Spanyolországban nem úgy alakult, ahogy nálunk szokott. A náci, populista Orbán. Spanyolban meg szemben állnak egymással? Hát, hogyan van ez kérem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!