Az ÁSZ és az alkotmány ellen elkövetett merénylet

2018. január 09. 17:57

Az ellenzéki pártok felelőssége bármiféle ÁSZ-intézkedés teljesítésének elutasítása.

2018. január 09. 17:57
Róna Péter
HVG

„Az ÁSZ ellenőrző közjogi hatásköréből pont az következik, hogy másokra kötelező határozatokat nem hozhat, mindössze jelezheti az illetékes szervezeteknek, illetve az Országgyűlésnek, ha jogszabálysértést tapasztal. Döntései éppen azért nem vethetők jogorvoslat alá, mert kötelező határozat hiányában nincs mit sem orvosolni, sem teljesíteni.

És itt van a kutya elásva. Az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni intézkedése felrúgja a hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását, azért, hogy a politika, azaz az Országgyűlés, saját »szervén«, az ÁSZ-on keresztül, az igazságszolgáltatás megkerülésével, a jogorvoslás lehetőségének megtagadásával hozhasson egyedi intézkedéseket. Ez pedig maga a diktatúra, aminek megakadályozására a hatalmi ágazatok szétválasztását kitalálták.

Ha tehát az Országgyűlés a pártoknak nyújtott pénzügyi támogatás törvényellenes felhasználását szankcionálni kívánja, a feladatot nem az ÁSZ-ra, hanem kizárólag az alaptörvény 23. cikkében rögzített önálló szervezetre – köznyelven hatóságra – bízhatja. Miért is nem ezt teszi a Fidesz-kormány? Hát azért, mert a hatósági intézkedésekre az alaptörvény biztosítja a jogorvoslás lehetőségét. Mivel a szándék olyan intézkedések meghozatala, amik nem mennének át az igazságszolgáltatás szűrőjén, kell találni egy olyan szervet, ami nem esik a bíróságok hatásköre alá. Ilyen az ÁSZ, mint az Országgyűlés szerve. Nem kevesebbről mint hazánk alkotmányos berendezkedése ellen elkövetett merénylet kisérletéről van szó.

Az Országgyűlés felelőssége most óriási. Alkotmányos kötelessége határozatban utasítani szervét, az ÁSZ-t intézkedése azonnali visszavonására, az ellenzéki pártok felelőssége pedig bármiféle ÁSZ-intézkedés teljesítésének elutasítása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2018. január 10. 20:11
Ez az egész vircsaft, amit a balliberális oldal művel, pont olyan, mint amikor a gyorshajtó azt nehezményezi, hogy a rendőrök egy általa nem látható helyről mérték be. A médiában nyilatkozó jobbikos pártfunkcisok egytől-egyig hazudnak, mellé beszélnek, nem csak a múltjukat tagadják, de már azt is letagadják, amit holnap fognk mondani. A Vona meg egy beteg ember, nem bántani, hanem szánni és kezeltetni kell.
nyugalom
2018. január 10. 16:13
Hol vannak/voltak a part szakertoi vagy szandekosan csaltak? A tv az tv!
catalina9
2018. január 10. 15:10
Róna elvtárs hasbarázik: „Az ÁSZ ellenőrző közjogi hatásköréből pont az következik, hogy másokra kötelező határozatokat nem hozhat, mindössze jelezheti az illetékes szervezeteknek, illetve az Országgyűlésnek, ha jogszabálysértést tapasztal. Döntései éppen azért nem vethetők jogorvoslat alá, mert kötelező határozat hiányában nincs mit sem orvosolni, sem teljesíteni." A helyzet ugyanis ez: "Ha a Jobbik úgy dönt, hogy nem fizeti ki a 330 millió forintot, a számvevőszék bírósági úton hajthatja be, " és ott a Jobbik védekezhet...
catalina9
2018. január 10. 15:07
Róna elvtárs figyelmébe: Jakab Péter folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva hárított el minden olyan kérdést, amely arra irányult, hogy a már megvásárolt 1100 plakáthely mennyibe került, milyen futamidővel, mekkora részletekben fizetnek. ... Az adófizetők viszont később sem ismerhetik meg, pontosan mennyit költ a párt saját plakátfelületekre, a Jobbik szándéka szerint erre CSAK az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) lesz lehetősége." no lám...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!