Baloldali módszerek

2020. június 19. 07:15

Botka jégtömbjei tovább nőnek, a bíróságokba vetett közbizalom meg olvadozik. Kétségtelen, a baloldal módszereit ettől függetlenül ismerjük.

2020. június 19. 07:15
Bán Károly
Magyar Hírlap

„Szolid, tapintatos, diszkrét közlemény tudatta szerdán, hogy befejeződött a célvizsgálat a Szegedi Törvényszéken, ami még az év elején indult, azt követően, hogy kiderült, nevezett bíróság másodfokon felmentette a Szeviép építőipari cégóriás egykori vezetőit a csődbűncselekmény vádja alól. Első fokon amúgy a három vádlott egyenként öt-hat év börtönbüntetést kapott. A másodfokú bíróság szerint azonban a vádhatóság nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a terheltekkel szemben, így a bíróság mást nem tehetett.

Normál esetben ilyenkor nincs mit tenni, a független igazságszolgáltatás ítéleteit senkinek nincs joga megkérdőjelezni. Végül is csak annyi történt, hogy a cégóriás „elfelejtett” kifizetni tizenegymilliárd forintot a Szeviép alvállalkozóinak, ezzel tönkrement félezer vállalkozás, néhányan belehaltak, sokan földönfutók lettek. A céget a baloldali szegedi városháza tömte hosszú időn keresztül közpénzekkel, tizenhatmilliárd forint jutott innen a Szeviépnek, az MSZP–SZDSZ kormányok pedig adtak nekik szintén közpénzből még negyvenmilliárdot. Később az állam, a harmadik Orbán-kormány nyújtott segítséget a tönkretett alvállalkozóknak, s fizetett ki hárommilliárdnyi kártérítést.

Nincs itt semmi látnivaló, az élet ment tovább. Ahogyan ment akkor is, amikor egy bizonyos Bajnai Gordon vezérigazgató irányítása mellett működő másik cégóriás leányvállalata, a Hajdú-Bét felejtette el kifizetni a beszállítókat, köztük a libatenyésztőket, akiknek ötmilliárd forinttal maradtak adósai a volt kormányfő emberei. A károsultak közül kilencen öngyilkosok lettek, négyszer indult büntetőeljárás a Hajdú-Bét-vagyon gyanús kimentése okán, eredménye ennek sem lett. Az iratanyag egy része eltűnt egy Nógrád megyei marhaistállóban. A balliberális kormányok akkor is mosták kezüket, segítséget pedig szintúgy az Orbán-kabinet nyújtott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr Diener Mann
2020. június 23. 15:53
Nincsenek külön baloldali módszerek, sumák politikai módszerek vannak, amiket vagy ez alkalmaz, vagy az.
Menhetten
2020. június 20. 13:41
Úgy tartja a szájhagyomány, mivel senki nem szívesen jár bíróságra, hogy a pártok finanszírozása minden bajok eredője. A számukra biztosított költségvetési keret a töredékét sem fedezte-fedezi a működésnek. Ezért aztán, a legendák szerint a pártok kénytelenek voltak megtalálni az önfenntartás módját. Ebben Puch László, az MSZP pénzügyi zsenije volt az élharcos, az ő legkiválóbb tanítványa pedig Simicska Lajos. Szintén szóbeszéd, miszerint sokáig közösen, hogy úgy mondjam vállt vállhoz vetve dolgoztak, mígnem a tanítvány túlnőtt a mesteren. Maga a technika lényegében egyszerű. Állami vagyonokat baráti kezekbe juttatva joggal várható el, hogy a hálás új gazda visszacsorgat némi apanázst a pártkasszába. Főleg, ha folyamatosan kap állami megbízásokat, kedvező lehetőségeket, megkerülve a piaci versenyt, megfelelő, legálisnak tűnő, vagy legálissá tett támogatásokat, kedvező hiteleket 'baráti' bankoktól. A számára biztosított versenyelőny fejében szívesen működik együtt bizonyos alvállalkozókkal, bíz meg ügyvédi irodáktól kezdve piackutató cégeken át a mindenféle kutatásokat és elemzéseket végző társaságokat. Mert az általuk végzett munka mértéke és értéke nehezen mérhető, szemben mondjuk a kapálással, ahol 5 sor bab, az 5 sor bab. Így volt ez a század elején és így volt a Század végén is. Ami talán még lényeges ebből az időszakból: A Közgép ekkor még a vegetáló ici-pici cégek sorában ténykedik. A Vegyépszer az a cég, amely nagyon ügyesen tud együttműködni a kormánnyal. Na tehát, ezek a nehezen ellenőrizhető munkát végző intézetek, alapítványok, irodák benyújtják a számlát az államnak. Az pedig szemrebbenés nélkül fizet százmilliókat, esetenként milliárdokat. A közösből. Éves keretet is biztosít persze az adott intézményeknek, szintén horribilis összegeket különítve el a költségvetésből. Aztán ezen pénzek egy jókora hányada, persze, csak a legendák szerint hogy, hogy nem, visszacsorog bizonyos kasszákba, zsebekbe.
nemecsekerno_007
2020. június 19. 11:51
Felmentették a Szeviép vádlottakat. Jajj de szép történet ez is.
zsanett-kúnrum
2020. június 19. 09:57
nem baj, majd vigyázom, hogy a lánchídon nem kelljen átklenem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!