Az alábbi szigorításokról döntött az Országgyűlés

2020. október 20. 13:19

A szigorítás célja az életellenes bűncselekmények túlélőinek és a társadalom minden tagjának védelme.

2020. október 20. 13:19
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Az Országgyűlés pár perce elfogadta a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló törvénymódosítást. 
A szigorítás célja az életellenes bűncselekmények túlélőinek és a társadalom minden tagjának védelme, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eset többé ne fordulhasson elő Magyarországon.
A tavaly általam kezdeményezett vizsgálat eredményeként a ma elfogadásra kerülő törvényben szereplő módosítások olyan büntetőjogi megoldásokat vezetnek be, amelyek a veszélyeztetettség mértékétől függő arányos válasszal zárják ki a veszélyhelyzetek kialakulásának lehetőségét.

Többek között az alábbi szigorításokról döntött az Országgyűlés: 

  • az élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása;
  • szélesebb bűncselekményi körben csak kivételesen lesz biztosítható, hogy a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés alapján engedélyezhesse;
  • a súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén, ha a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről rendelkezett, ahhoz kötelezően kapcsolódik a pártfogó felügyelet elrendelése, valamint kötelező az áldozatok védelmét szolgáló magatartási szabály (távoltartás) megállapítása;
  • a hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén, ha a szabadságvesztés végrehajtását a bíróság felfüggesztette, ugyancsak kapcsolódik a pártfogó felügyelet kötelező elrendelése, valamint az áldozatok védelmét szolgáló magatartási szabály megállapítása, amely csak indokolt esetben mellőzhető;
  • az egészségügyről szóló törvényben meghatározott kötelező pszichiátriai gyógykezelés kezdeményezésének a korábbinál szélesebb körben történő előírása.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. október 20. 20:53
Jó az irány, de halálbüntetés nélkül KEVÉS!
olajfa1
2020. október 20. 18:55
Szerintem kellett ez a szigorítás!
Nuttika
2020. október 20. 15:59
Ha jól rémlik ennél az esetnél a bíró volt a hibás, ugyanis a bv-sek és a pszichológus is jelezte, hogy nem szabadna feltételes szabadlábra helyezni. A kapcsolattartást is a bíró erőszakolta ki. Miért nem lehet a bírót felelősségre vonni?
iIonah
2020. október 20. 15:47
Még mindig túl enyhe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!