A vallási jelképeket kigúnyoló karikatúrák betiltása nem megoldás

2020. november 05. 23:32

Én ezt radikálisan ellenzem.

2020. november 05. 23:32
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„A Jobbik azt javasolja, hogy tiltsuk be a vallásokat gúnyoló karikatúrákat. Én ezt radikálisan ellenzem.

A vallási jelképeket kigúnyoló karikatúrák betiltása nem megoldás. Az európai kultúra a vallásszabadságról, a szabad vallásgyakorlásról és legfőképpen a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságáról szól. A tiltás ez utóbbit korlátozná. Nem, a szólásszabadság korlátozása nem fogja megoldani a radikalizálódó fiatalok problémáját, nem fogja a vallási fundamentalizmust visszaszorítani, nem fogja az együtt- és egymás mellett élés kihívásait megoldani.

A kérdés ennél sokkal komplexebb, és nagyon rossz úton járunk, ha azt gondoljuk, hogy holmi tiltásokkal ezt meg lehet oldani. Olivier Roy azt írja: a kérdés nem az iszlám radikalizációja, hanem a radikalizáció iszlamizációja. És nekünk politikusoknak ez utóbbival kell foglalkozni, ezekre kell megoldást adnunk, nem pedig a szólásszabadságot támadnunk. Mert a "biztonságos demokrácia" valójában azt jelenti, hogy nem mondunk le a szabadságunkról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. november 06. 17:49
akkor mond meg okos tojás! hogy mi?
bpe
2020. november 06. 16:35
van az a szféra, ahol még szent tűzként libeg-lobog a köztársaság naccerűsége, amire karikaturista ujjal kell böködni jusztis, na, meg az a másik, ahová épeszű "francia" biz. napszakban nem megy már be. ha a no-go zónákat elfogadtátok, és már nem álltok bele nap mint nap trollkodva, mert vhogy kedvesebb az életetek, ezeket a szellemi no go zonákat is fel kéne tudni dolgozni végre. vagy tessék felpingálni széles transzparensekre a hebdós címlapokat, oszt barangolni vele kicsit külvárosszerte.. de úgy fényességes nappal, imaidőben. nna, ez bátor mártíromság lenne a részetekről, míg az inkább csak gyávaság, h kifossa ezeket a lapokat a nyomdagép, majd e pillangó szárnyacsapkodása pár idős, keresztény asszonyfejet betol a gijotin alá vhol tök másutt. bátrabbság, srácok, bátrabbság!!
Hesperia
2020. november 06. 15:19
Ki beszélt itt "betiltásról", drága képviselőúr? Ilyet normális ember persze eleve nem is rajzol. Ha mégis rajzol, megtartja magának és szűk baráti körének. De nem publikálja ezerszámra, szándékosan provokálva az országában - így vagy úgy, már mindegy hogy - megtelepedett érinetetteket. Ezek a rajzok viszont eleve nekik, az ő megleckéztetésükre készültek - és a felvilágosodottságba belehülyült nagyokosok még mindig nem értik, hogy EZZEL van a baj. Macron Franciaországában egyáltalán nem merült fel, hogy ezeket be kellene tiltani. Arról folyik a kérdés, hogy muszáj-e őket újra és újra elővenni, a leglátványosabban újra mások képébe tolni, reklámozni, éljenezni, újakat csinálni/csináltatni még hozzájuk. Erről van szó, nem betiltásról! Magyarországon szerintem kevesen tudják azt, amit pár hete francia ismerősöktől hallottam: a tanár lefejezése utáni "forró" hangulatban volt több francia város, ahol a helyi önkormányzat megcsinálta azt az őrületet, hogy direkt óriásira nagyítva, kivetítette (!) az inkriminált karikatúrákat a helyi városháza (!) oldalára. Értjük ezt? Kivetítve, kivilágítva, több emeletnyi méretben nézhették a helyi muszlimok okulásul... Normálisak? Továbbá: jó, ha tudjuk, ezt is francia ismerősök magyarázták el nekem, hogy a képek beemelése a töri tananyagba a "szólásszabadság" kérdéskörében nem Samuel Paty egyéni akciója volt. Nem, ez egy lehetséges tantervi megoldás, amit a francia oktatásügyi minisztérium (!) ajánl fel a tanároknak. Kapnak egy csomagot, hogy melyek az adott évfolyamban tárgyalandó témák, és ahhoz egy sor segédanyagot, amikből választani lehet. Az egyik választható anyag ez volt. Valószínűleg egy sor másik tanár is megtette, hogy épp ezt választotta, mint egyik államilag javasolt tananyagot. Innen nézve megint csak egész más a perspektíva, nem?
Box Hill
2020. november 06. 14:37
Hány embert büntettek meg még mostanában is Franciaországban vagy Németországban a véleményük miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!