Más az etika, és más a büntetőjog

2021. február 17. 07:58

Óva intek mindenkit attól, hogy a bosszú szándéka vezérelje. Interjú.

2021. február 17. 07:58
Magyar György
Hírklikk

„Persze nem csak alapítványokon  keresztül csorogtak ki az államkasszából, az állami vagyonból a százmilliárdok. Azoknál is hasonló a helyzet? Visszaszerezhetetlenek kétharmad nélkül?

Az erkölcstelenül, etikátlanul, akár jogtalanul lenyúlt állami vagyon visszaszerzése kapcsán más a helyzet. Itt ugyanis jóval árnyaltabb a kép. De más az etika, és más a büntetőjog. Ami »csak« tisztességtelen – vagy annak tűnik –, azzal jogállami körülmények között nemigen lehet mit kezdeni. Legfeljebb egy dolgot lehet tenni: például a közbeszerzési törvény módosításával biztosítani kell a nyílt piaci verseny feltételeit, amivel elérhető, hogy ne minden uniós vagy hazai forrás a fideszes oligarcháknál landoljon. Szóval a további gazdagodásuknak elejét vehetnénk, de »rekvirálni« visszamenőleges hatályú jogalkotással nem szabad.

Akkor annyi az elszámoltatásnak?

Előrebocsátva, hogy én nem szeretem ezt a fordulatot, de igen, egy-egy adott kriminális cselekmény esetén beléphet az »elszámoltatásba« a Btk. is. Elsőként említeném a költségvetési csalást. Ott van azután a hanyag kezelés, továbbá a hűtlen kezelést, valamint a hivatali vesztegetés, és végül, de nem utolsó sorban a hivatali  vesztegetés elfogadása. A büntetőjog eszközeivel ezt lehet tenni, de én óva intek mindenkit attól, hogy a bosszú szándéka vezérelje. Fellépni kizárólag azokkal szemben lehet, akiknél megállapítható a bűncselekmény megalapozott gyanúja, de az kevés a felelősségre vonáshoz, ha valaki csak kihasználta a joghézagokat, vagyis trükközött ugyan, de a cselekménye nem ütközött a tételes jogba. Őket lehet pellengérre állítani, elítélni azonban nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kekec54
2021. február 17. 13:40
Ezt kéne mindenhol ellenük felhozni, a böszmének felovasni a Parlamentbe, ennek az interjúnak a második felét. Hogy loptak, csaltak és újra erre készülnek, erről ne legyen kétségeink. Qurva anyját, még büszke is, hogy megfoghatatlanok. Nem baj egyszer ez a szemét is oda jut, hogy el kell számolnia, ha van lelkiismrete, de ez a pokolba sem juthat be..
Korrupt Kornél
2021. február 17. 13:19
magyartalan te hallgass!
nyugalom
2021. február 17. 11:43
Miniszteri poziciora vagyik vagy államfő szeretne lenni? Na, a zsidók elre törnek!
nyugalom
2021. február 17. 11:40
Mindezt a sajatjainak es maganak mondta? Remisztő, mint a bandája. Fletó megmerte az orra hosszat? Kié hosszabb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!