Morális iránymutatás, avagy aki nem avatkozik közbe, az gyáva kukac

2022. április 20. 10:34

Nem lehet szótlanul elmenni mondjuk a mellett, ahogy Magyarország az orosz agresszor mellé áll az ukrajnai konfliktusban

2022. április 20. 10:34
null
Péterfy Gergely
artisbusiness

„Mennyire kell, illetve szabad egy művésznek politikai állást foglalni? Mit jelent önnek az, hogy A jövő a jó oktatás lett volna kezdetű Facebook-posztját több mint egymillióan olvasták?

Az élesen politizáló, megosztó posztjainkat mindig sok ezren osztják tovább, és sok százezren, akár millióan olvassák. Az idézett poszt olvasói számait azért tettem közzé, mivel egy náci szennylap ellenem indított támadásában téves számadat szerepelt. Merő jó szándékból informáltam olyan adatról a közvéleményt, amely egyébként nem tartozik rá. Ami pedig a politikai állásfoglalást illeti, az a helyzet, hogy az irodalom mindig politikai állásfoglalás IS, nem lehet politikai állásfoglalástól függetlenül írni. Az író a világnézetéből is ír, aminek elválaszthatatlan része a politikai állásfoglalása. Tehát – hogy csak egy közkeletű példát hozzak – Vergilius Aeneasa állásfoglalás az augustusi kultúrpolitika mellett, Ovidius Szerelmek című műve viszont ellene. Az Egri Csillagok ugyanúgy politikai állásfoglalás, mint  A Pál utcai fiúk.

Nagy Ervin azt nyilatkozta, hogy ha ismét a 2010 óta regnáló párt marad hatalmon, „beleáll” a politikába. Önnek vannak hasonló tervei?

Nincsenek, én az írás embere vagyok.

Felelős értelmiséginek kutya kötelessége-e megnyilvánulni?

Amennyiben a kutya kötelesség azt jelenti, hogy az ember nem tud, nem képes mást tenni, mint követni a belé írt ösztönt, akkor talán igen a válasz. Nem lehet szótlanul elmenni mondjuk a mellett, ahogy Magyarország az orosz agresszor mellé áll az ukrajnai konfliktusban, ahogy azt sem lehet megtenni, hogy ha az ember tanúja egy bántalmazásnak, nem avatkozik közbe. Aki nem avatkozik közbe, az gyáva kukac, vagyis szar ember – nagyjából ez érvényes közéleti szinten is.

Mennyire óvja az, hogy Todiból »szól be«, illetve szól hozzá a magyar közügyekhez?

Eddig is írásban vagy online videón nyilatkoztam meg, most is azt teszem, a támadások a náci szennylapokból ugyanúgy írásban érkeznek vagy mozgóképben. Viszont az nagy könnyebbség, hogy nem kell benne élni az agressziótól fertőzött magyarországi légkörben.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2022. április 21. 06:58
"én az írás embere vagyok" Minek ír az, aki ennyire hülye? Vagy a pszichológusának ír, elemzésre?
blondibarbi
2022. április 21. 01:51
Semmi gond, de ne csak írogass ! Más faxával könnyű verni az asztalt... Jelentkezel szépen fegyverért és jövő héten átdobunk harcolni. Mutass példát, ne másokat próbálj a halálba küldeni, te erkölcsös, belterjes "primér értelmiségi" ! És ne aggódj, marad még a fajtádból bőven !
GMarci
2022. április 21. 00:19
Nem lepne meg, ha ez a csávó is vakoló lenne, mint regénye főhőse (Kazinczy).
Robertoo
2022. április 20. 20:26
El lehet menni, kicsi kukac.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!