Az őszi-téli számlák kézhez vétele sokkterápiával fog fölérni

2022. július 20. 07:59

A Fidesz-kormányzat jelentős részben olyan, mint egy látványpékség.

2022. július 20. 07:59
null
Csaba László
HVG

„Ha a nyugdíjkassza rendbetétele volt a cél, meg hogy több adót és járulékot fizessenek be, nem lett volna célszerű az adó emelése? Parragh László kamarai elnök is azt mondta korábban, vagy szüntessék meg az egészet, vagy emeljék meg az 50 ezres tételes adót.

Tartalmilag helyes észrevétel, amit Parragh László mond, ugyanakkor azt látjuk, hogy a Fidesz-kormányzat jelentős részben olyan, mint egy látványpékség. A kormányzás nem feltétlen arról szól, ami lényeges, hanem arról, amit mindenki megért, átlát. A kommunikációs szempontok és a gyorsaság sokszor felülírja az érdemi ügyeket.

A katánál szerintem a Fidesz 2009-10-es üzenete játszott, hogy ők az alacsony adók pártja. Hiába fizeti meg a másik oldalon mindenki, az üzenetet mindenki megérti. Az, hogy nem emelnek adót, ugyanolyan szimbolikus üzenet, mint a rezsicsökkentés megvédése vagy a „háború és béke”. Ilyen üzeneteket minden választási kampányban használtak, a mostaniban is.

Ez átverés: nem emelnek adót, de közben a katások 80 százalékát kirakják.

Ha van egy kényszerhelyzet, akkor lépni kell, el kell dönteni, hogy melyik ujjukat harapják meg. Szerintem kommunikációs szempontból nem merték 100 ezer forintra emelni a katát, hiába mondta akár maga Parragh László is, hogy ez így nem jó. Az asztalnál ülő Rogán Antal közbeszólhatott, hogy ezzel az üzenettel nyertek választást, nem csinálhatnak mást. A 80 százalék kiszorításával ugyanazt az eredményt érik el.

Térjünk át a rezsicsökkentésre, hiszen ahogy ön is mondta, annak megvédése az egyik legfontosabb kampányüzenet volt. Azt állították, hogy az ellenzék akarja eltörölni a rezsicsökkentést, most mégis hozzányúlnak. Sok kérdésem van ezzel kapcsolatban, de kezdjük azzal, hogyan értékeli a lépést.

Ez is kényszerhelyzet volt, a piaci viszonyok megváltoztak. A rezsicsökkentés eleve elhibázott irány volt, a lakosságot és főleg az ipart energiamegtakarításra kellett volna ösztönözni, mikor erre tér, idő és pénz is volt. A kormány nem ezt tette: fogyasztásra ösztönzött és azt hangoztatta, itt a legolcsóbb az energia. Látjuk, hol tart az áram, olaj és gáz világpiaci ára, és erre rárakódott az ellátási bizonytalanság is. Eddig ez nem volt. Annyival kalkuláltak, hogy lehet, többet kell majd fizetni, meg hogy nem orosz, hanem mondjuk azeri, katari olajjal és gázzal töltik fel a készleteket. De hogy még ez sem biztos, az nem merült föl.

A Nyugat-Európában tapasztalható pánik szerintem utolérte a mi döntéshozóinkat is, szembesültek azzal, hogy olyan ígéretet tettek, aminek nincs semmiféle fedezete. Tényleg baj van, nem tudják ilyen-olyan módon megoldani a helyzetet, mint korábban. Persze lehet, hogy nincs akkora baj, mint amekkoráról beszélnek, de a pánikot érzeni. Kitalálták tehát azt a megoldást, amit más szektorban már alkalmaznak, hogy rezsicsökkentett mellett piaci árat is számolnak.”

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carcess
2022. július 21. 12:19
korai volt az öröm komcsikám újrafogalmazhatod :D
5m007h 0p3ra70r
2022. július 21. 02:31
"Ez is kényszerhelyzet volt, a piaci viszonyok megváltoztak. A rezsicsökkentés eleve elhibázott irány volt, a lakosságot és főleg az ipart energiamegtakarításra kellett volna ösztönözni, mikor erre tér, idő és pénz is volt. A kormány nem ezt tette: fogyasztásra ösztönzött és azt hangoztatta, itt a legolcsóbb az energia. Látjuk, hol tart az áram, olaj és gáz világpiaci ára, és erre rárakódott az ellátási bizonytalanság is." Akadémiai szintű fingfűrészelés ez, besza behu! 4 éve ezek a majmok mondogatták, hogy az energia egyre olcsóbb, és a 22,- EUR/GWh piaci ár, hamarosan már csak 18,- eur lesz, mi a fasznak Paks II. Mekkora csumpi szar már ez is, felturházott a levegőbe aztán tátott szájjal aláállt. ROTFL
Karcsi_Charlie
2022. július 20. 23:16
Most ezt nem lehet megérteni ? Hogy eddig tartott az ingyen ebéd katástul rezsicsökkentésestül. Nincs tovább ! Begyűrűzött az ostoba úniós szankciós politika, amit nem lehetett megakadályozni (csak ha kilépünk az Únióból, aminek a költsége -valljuk be - még ennél is magasabb lenne). Szóval mindenki készüljön fel a 7 szűk esztendőre. Az atomvillanásra nem lehet....
masikhozzaszolo
2022. július 20. 18:20
Tudtommal nem lesz probléma, sem a gázzal, sem a villannyal. A számlázás úgy van megoldva, hogy fizetsz egy alapdíjat, mert ügyfél vagy. És fizetsz rendszerhasználati díjat, és elosztói díjat. És mindez nem százalék, hanem fix összegek. Na, most ha nem kapsz se gázt, se villanyt, mert pl. nem tudtad kifizetni a számlát, és a szolgáltatást számodra megszüntetik, de ezeket a díjakat akkor is fizetned kell. És hiába rugdosod az ajtaját az ügyfélszolgálatnak. Azt hiszem, ilyen céget alapítok a Kata után, 0 áruval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!