Figyelemelterelők az ukrán háborúban

2022. november 15. 20:42

Stratégiai bombázással nem lehet háborút nyerni. Nincs ok a pánikra.

2022. november 15. 20:42
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Még jóformán el sem kezdődött az orosz légioffenzíva az ukrán infrastruktúra ellen és már meg is jelentek azok a szakértők akik csak legyintettek az egészre.

Az érvek amiket felsorakoztattak frappánsak voltak és meggyőzőek.

1. Az első világháborúban nem sikerült Zepelinekkel és kezdetleges stratégiai bombázókkal térdre kényszeríteni a perfid Albiont.

2. A második világháborúban sem sikerült megtörni a brit szigeteket, annak ellenére, hogy számos nagyvárost, köztük Coventry-t is, »coventrizálták«.

3. A tűzvonal másik oldalán sem sikerült megtörni a németeket Drezda elpusztításával, se a japánokat a Tokio elleni gyújtóbomba-Blitzel.

Vagyis stratégiai bombázással nem lehet háborút nyerni. Nincs ok a pánikra.

Ebből a gondolatmentből azonban néhány csavar hiányzik.

Az egyik, hogy a kritikus infrastruktúrák száma, zsúfoltsága és összekötöttsége exponenciálisan megnövekedett a múlt század negyvenes évei óta.

Egyszerűen a mai jóval gazdagabb társadalmaknak sokkal több fizikai értéke van és sokkal jobban függünk tőlük.

Mindez sokkal több potenciális célpontot, és sokkal nagyobb valós és érzékelt kitettséget jelent.

A másik, hogy a stratégiai bombázás már 1945-ben is képes volt arra, hogy megtörjön egy még nagyon is hatékonyan ellenálló ellenfelet. Csak 2 illetve két darab bomba kellett hozzá és néhány atomfizikus.

Az atomfegyver megjelenésével a stratégiai bombázás ha megkésve is, de nagykorú lett.

Még csak november elején tartunk és Ukrajna energia-infrastruktúrájának jelentős része már elpusztult.

Az állandóan kifogyóban lévő orosz hosszútávú csapásmérő eszközök már hónapok óta hosszútávú csapásokat mérnek. Annak sincs elvi oka, hogy miért ne tölthetné fel Oroszország a készleteit a "diktatúrák arzenáljából", Iránból, esetleg Észak-Koreából.

Ami az offenzíva gazdasági kalkulusát illeti, egy egy millió dolláros rakéta pokoli drága, ha az ukrán gyalogságra vadásznak vele, de pipafüst, ha egy erőművet pusztítanak el vele.

A pénz mellett az idő-kalkulus is a támadás szekerét tolja. Egy kiürült rakéta-készletet néhány hét alatt fel lehet tölteni. Egy elpusztult kőolajfinomító vagy hőerőmű újjáépítése évek munkája.

Michael Clarke professzor, a neves brit biztonsági szakértő, "figyelemelterelő manővernek" nevezte az utóbbi néhány óra rakéta Blitz-ét, ami sötétségbe borította Ukrajna és Moldova jelentős részeit.

Minden köteles tisztelettel én úgy gondolom, hogy Clarke professzor ezúttal téved.

A figyelemelterelés a frontokon zajlik.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Innogreen23
2022. november 21. 06:48
Az állandóan kifogyó orosz rakéták, mint libsikomcsi vágyálom. Sajnálom hogy ezt kell mondanom vágyvezérelt barátainknak, de az orosz csapásmérő rakéták száma kb végtelen. Lazán utángyártható az orosz ipari potenciállal a napi felhasználás mennyisége. Hogy lehet-e ezzel háborút nyerni? Gyaníthatóan. Az egyidőben végrehajtott csapások száma jelentős mértékben meghaladja az ukrán légvédelmi képességeket. Pöcsongorista nem véletlenül visít, mint a választási malac. Tisztában van vele, mint minden éppeszű ember, ha nem kap potya fegyvereket, vagy nem tudja bevonni a Nato-t, akkor nagyon hamar nullára fogynak a védelmi képességei. Akkor pedig Ukrajna letérdel. Hát majd meglátjuk.
citromosParizer
2022. november 20. 16:25
nagyon nehéz dolga van Robertnek. a zsidóságról (a Mazsihisz és a érdek rettegők, az itteni néhány komment birka, hazai libsi éttermiség, stb miatt) nem alaptalanul kialakult negatív közvélekedésen javít nagyon sokat, a profi és tárgyilagos elemzéseivel, azon a nyilvánosság előtt lévő kevesekkel, akik értéket raknak le az asztalra és nem gyűlöletet. remélem Izrael majd honorálja valami kitüntetéssel, amelyet kiváló sportolóknak, művészeknek, zenészeknek adnak, országimázs okokból, mert többet tesz egy év alatt, mint a Mazsihisz 30 év alatt. abban is igaza van, hogy mi kiszoptunk az egész EU-val, mert mindenki változik, adaptálódik az új helyzethez, csak az EU bölcsi nem, ami nem ment fél gázon, most majd jól nem fog menni fullban sem, de ők nyomják... siralmas...
NullaSalus
2022. november 16. 22:25
Sokmindenben egyetértek Castellel, de az, hogy Japán 1945-ben keményen ellenállt, enyhe túlzás.
LancelotDuLac
2022. november 16. 11:15
"Stratégiai bombázással nem lehet háborút nyerni." így van - ezért buktak az oroszok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!