A Fidesz-kormány elvette a pedagógusoktól a legfontosabbat

2023. január 05. 09:58

A szakmai szabadságot, amiért érdemes a pedagógus pályát választani.

2023. január 05. 09:58
null
Tóth Bertalan
Facebook

„A modern, korszerű oktatás megteremtése érdekében – a béremelésen túl – szükséges a jelenlegi NAT hatályon kívül helyezése, a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentése, nagyobb szakmai önállóságuk biztosítása. Azonnal csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok terheit, valamint új egyensúlyt kell kialakítani a kompetencia alapú és a lexikális tudás között. Ha mindezt megteszi a kormány, akkor és csak akkor van értelme bármilyen teljesítményétékelés bevezetésének.

Azok a fiatalok és pedagógusok, akik most a Tudásmeneten vesznek részt, nem divatból teszik. Értik, hogy ha nem kapnak megfelelő oktatást, nem szerzik meg azt a tudást, amire szükségük van, versenyhátrányba kerülnek a munkaerőpiacon a francia, a dán, a holland, a német és más uniós tagállamokban élő kortársaikkal szemben. Ezt a diákok értik, a kormány meg sem próbálja megérteni, a teljesítményértékelés ebben a rendszerben nem javítja az oktatás minőségét, csak a megfélemlítés egyik eszközeként funkcionál.

A Fidesz-kormány elvette a pedagógusoktól a legfontosabbat, a szakmai szabadságot, amiért érdemes a pedagógus pályát választani. Az állam, az oktatáspolitika feladata az lenne, hogy meghatározza azt a követelményrendszert, amelyet mindenkinek teljesítenie kell, emellett kontrollálja, kérje számon szigorúan az eredményt. De hogy hogyan juttatják el a diákot ehhez a követelményrendszerhez, ahhoz sokkal nagyobb szabadságot kell biztosítani a pedagógusoknak.

Az, hogy Tudásmenetet kell szervezni a rendszerváltás után 33 és az EU-csatlakozás után 19 évvel, mindent elárul a kormány oktatáshoz, tudáshoz, a tudásalapú társadalomhoz és a gazdasághoz, vagyis Magyarország jövőjéhez való viszonyáról.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dzsoti
2023. január 06. 18:00
Ez a szerencsétlen miről beszél?? Tanított valaha 1 percet is??? Hál' Istennek nem! Akkor miről pofázik? Nem tüntikézni kellene a védenceidnek, hanem megpróbálni tanítani (dolgozni a pénzetekért). De ha ez nem tetszik, el kell menni szalag mellé, vagy a versenyszférába dolgozni. Összesz@rnátok magatokat ott 10 perc után gyömbérek!!
sadán
2023. január 06. 16:50
Te még élsz, te bukott kommunista.
Bakandri
2023. január 05. 18:27
Milyen szabadságot vettek el a tanároktól, talán azt, hogy pl 6 vs 8 év alatt képtelenek megtanítani egy nyelvet a diákoknak. /tisztelet a kivételnek/
rókabácsi
2023. január 05. 15:47
talán te! hát degradáltak a pártodban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!