Bátorság nem a megbélyegzéshez, a klisékből való kilépéshez kell

2023. június 19. 07:13

Kádár János küzdött a lelkiismeretével, hiszen a gyilkosságokat nem Moszkvából rendelték el.

2023. június 19. 07:13
null
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

„1989. június 16-án temettük el méltó módon Magyarország kivégzett miniszterelnökét, Nagy Imrét és mártírhalált halt társait. Az esemény a magyar rendszerváltás fontos mérföldkövévé vált. Ott, a Hősök terén szembesült több százezer résztvevő – és a televízió előtt több millió néző – azzal, hogy az újratemetéssel erkölcsileg tarthatatlanná vált a Kádár-rendszer, a szocializmus. Milliók nem tudtak évtizedekig semmit sem arról, hogy ’56-ban forradalom volt, hogy kivégezték törvénytelenül az ország vezetőit, hogy százával gyilkoltak meg elfogott forradalmárokat. Nem tudták azt sem, hogy a jogszerűséget teljesen nélkülöző eljárásban a miniszterelnököt és társait az ítélet kimondása után egy nappal megölték, majd a börtön udvarán elföldelték. Később titokban

AZ ÚJ KÖZTEMETŐ 301-ES PARCELLÁJÁBA SZÁLLÍTOTTÁK ŐKET, ÉS AZ ÁLLATKERT ELHULLOTT LAKÓI KÖZÖTT, DRÓTTAL ÖSSZEKÖTÖZVE, FEJJEL LEFELÉ JELTELEN SÍRBA HELYEZTÉK MARADVÁNYAIKAT.

34 évvel ezelőtt Nagy Imre, Gimes Miklós, Maléter Pál, Szilágyi József és Losonczy Géza ravatalánál egyértelművé vált, hogy a vérben és bűnben fogant rendszernek morálisan vége van. Kádár János 1988-ban még kijelentette, hogy szó sem lehet a meggyilkolt miniszterelnök szerepének az újraértékeléséről. Jól érezte, hogy az a róla elnevezett rendszer végét jelentené. Egy évvel később betegen már a démonaival küzdött. Utolsó beszédében Nagy Imrét az »azóta elhunyt ember«-nek nevezte, és a beszámolók szerint néhány nappal a halála előtt kórházi ágyáról felkelve elindult »az Imre temetésére«. Küzdött a lelkiismeretével, hiszen a gyilkosságokat nem Moszkvából rendelték el, azok a magyar pártvezetők döntései voltak. Drámába illően aznap távozott az élők sorából, amikor a bíróság újratárgyalta a forradalom miniszterelnökének ügyét, törvénytelennek nyilvánította az eljárást, és 31 év elteltével felmentette a kivégzetteket.

Az újratemetés két tekintetben is teljesen új helyzetet teremtett. Egyrészt az esemény kapcsán – és főleg az elhangzott beszédek miatt – szembesült egy ország az elhallgatott, meghamisított múlttal. Másrészt – ami korábban elképzelhetetlennek számított – a szónokok közül senkit nem vittek el, nem tartóztattak le. Király Béla, Mécs Imre, Orbán Viktor, Rácz Sándor, Vásárhelyi Miklós és Zimányi Tibor sértetlenül mondhatták el gondolataikat, amelyek igazságtartalmuk miatt szinte sokkolták az erre figyelő milliókat. Érdemes megemlíteni, hogy a szovjet megszállási övezetben addig nem ez volt a megszokott. Hetven éve, 1953. június 17-én robbant ki a berlini felkelés a kommunista rendszerrel szemben, amit az oroszok és a keletnémet fegyveres erők könyörtelenül, több száz halálos áldozatot követelve levertek. 1956-ban a több ezer halottat eredményező magyar forradalmat szintén az orosz tankok fojtották vérbe. 1968-ban Csehszlovákiában a szovjet hódítók megint erőszakos módon számolták fel a bársonyos forradalmat, védték a szocializmust. Csak 1981-ben Lengyelországban sikerült elérni, hogy ne orosz tankok tapossák Varsó utcáit, ott a kommunista rendszer fennmaradása érdekében a lengyel hadsereg hajtott végre puccsot és alkalmazott erőszakot.”

Fotó: Fortepan / Magyar Nemzeti Levéltár

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 19. 19:54
SZDSZ-es történelemhamisítás. 1. Nagy Imre sztálinista kommunista volt, így megérdemelte a sorsát. 2. Éppen abból (is) látszik, hogy nem volt rendszerváltás, hogy 1989-ben egyszerűen csak egy másik kommunistát, ráadásul sztálinistát kezdtek el sztárolni. Valódi rendszerváltás esetét az új rendszer nem a kommunisták között keresett volna magának történelmi előképet. Ellenben betiltotta volna az MSZ(M)P-t és az MSZMP egykori tagjait eltiltotta volna a közügyek gyakorlásától a kommunista diktatúra támogatásáért. Ezzel szemben még ma is ülnek MSZMP-sek az országházban. De még az 1956-os követelésekkel sem azonosult az új rendszer máig sem, Magyarország nem lett semleges ország.
balbako_
2023. június 19. 14:55
Kádár és a lelkiismeret? Egy szem haverját Rajkot ő verette félholtra személyesen ellenőrizve, aztán ő hívta vissza a disszidált magyarokat, hogy semmi bántódásuk nem lesz....Volt vaj a fején haláláig, de lelkiismeret nyomokban sem mutatkozott nála.
Buddha
2023. június 19. 14:02
Sőt valamennyi TV műsorban, ahol szerepelhet, ott nem engedi szóhoz jutni a többi meghívott vendégeket. Pofátlanul le torkolja őket, nem veszi figyelembe, vagy nem is akarja,hogy másnak is van véleménye. Csak úgy folyik belőle a sok semmit mondó szöveg. Minden műsorban ugyan azt mondja csak egy kicsit csavarva a szövegen, de kivehető belőle, hogy ő is a guruló dollárokból él, és nem a magyarokért tesz.
u.cserkész
2023. június 19. 10:47
"Kádár János küzdött a lelkiismeretével" Szegény Jani bácsi, micsoda nagy küzdelem volt, még Gabriellával is megbeszélte. :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!