A szabadságharcosok legfontosabb követelése teljesült

2023. június 16. 12:55

Végül a szovjet csapatok kivonultak Magyarországról.

2023. június 16. 12:55
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Ma van Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének hatvanötödik évfordulója, ebből adódóan Nagy Imre újratemetésének is az évfordulója. Az vitán felül áll, hogy a mai Magyarország részben az 1956-os forradalom emlékezetére építi identitását: annak kimondása, hogy 1956-ban a magyarok fellázadtak az emberellenes diktatúra és a szovjet megszállás ellen, a rendszerváltoztatás egyik fundamentuma volt.

Nyilván csak egy hosszú és őszinte vita után lehetne eldönteni, hogy jó-e, ha a nemzet emlékezetében mártírhalálával együtt az ötvenes évek hírhedt begyűjtési és élelmezési minisztere a szabadságharc legfontosabb hőse. Ahogy érdemi vitát érdemel az is, hogy újratemetésen tényleg Orbán Viktor beszéde űzte-e ki a szovjet csapatokat. Mindenestre a tényeket nem érdemes vitatni: Nagy Imre és társai mártírhalált haltak a forradalomért. A rendszerváltás egyik legfontosabb pillanata volt az újratemetés, ahol Orbán Viktor bátor beszédet mondott.

Mégis szerintem Nagy Imre újratemetésének legfontosabb szimbóluma nem Nagy Imre volt, hanem a sokat emlegetett hatodik koporsó. Hiába nem beszélhetett Krassó György, hiába beszélhettek olyanok, akik a Kádár-rendszerben együttműködtek a szolgálatokkal. Azzal a hatodik koporsóval ott szimbolikusan a kádári megtorlás áldozatait temették el, de a valóságban az akkor létező rendszer legitimációját.

Ezért ma Nagy Imre mellett emlékezni kell arra is, hogy a forradalom után ártatlanok százait ölték meg. De hiába a megtorlás, hiába az elnyomás, végül a szovjet csapatok kivonultak Magyarországról, és ezzel az akkori szabadságharcosok legfontosabb követelése teljesült.”

***

Nyitókép: MTI / Bojár Sándor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2023. június 19. 21:22
"Végül a szovjet csapatok kivonultak Magyarországról." A komonisták meg itt maradtak a nyakunkon.
nemmondom
2023. június 18. 15:52
Egyik mondatát keni a másikra. Majd akkor írjon legközelebb, ha eldönti , hogy mi a saját véleménye. Addig ez a háttér vergődése.
citra
2023. június 17. 14:40
"Kivonultak a tankok, bevonultak a bankok. " Juj, de sokkal jobb lett! Ja, nem...Anyu nem mondta?
Hunyadi Mátyás
2023. június 16. 21:08
Csakhogy ez a buzi - mi a francot foglalkozik ezzel? Szerintem semmi köze hozzá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!