Bese Gergő atya: Egy keresztény ember nem lehet más, mint békepárti, hiába nevezik putyinistának vagy ukránpártinak

2023. február 26. 13:50

A katolikus pap a Mandiner Reakcióban mondta el, mit gondol az orosz-ukrán háborúról, a vérontásról, a Covidról és arról, hogy nem tanulunk a hibáinkból.

2023. február 26. 13:50
null

Ha egy iskolában két gyerek összeveszik, odaáll közéjük a tanító és szétszedi őket, azzal nem fog véget érni az ő konfliktusuk, ha mindkettőjüknek ad egy-egy bicskát a kezébe – jelentette ki Bese Gergő a Mandiner Reakcióban, amelyben lapunk munkatársaival, a műsorvezető Kacsóh Dániellel és Vágvölgyi Gergellyel beszélgetett. Az atya az érsekének, Bábel Balázsnak a prédikációjából idézett, szerinte ugyanis ez a példa jól szimbolizálja az orosz–ukrán háborút – egyébként a felvétel a kitörésének első évfordulóján készült –, továbbá azt is, hogy mit rontott el a Nyugat.

A keresztény ember nem lehet más, mint békepárti

A katolikus pap szerint addig nem lesz rend, béke, amíg a harcokban résztvevőknek így „öntik a muníciót”, ezzel ugyanis tovább szítják a feszültséget. Orbán Viktorra hivatkozva kijelentette, amíg nem tudjuk izolálni két nép közös belügyeként ezt a konfliktust, addig a háború velünk marad, s a félelem itt van, hogy nem terjed-e tovább. Korábban arról volt szó – emlékeztetett –, hogy nem adnak emberi élet kioltására való eszközöket, csak sisakokat, de most már mennek a tankok. Reménykedjünk, hogy megálljt parancsolunk magunknak, bár tudom, hogy naív vagyok – fogalmazott az atya.

Vágvölgyi Gergely visszaemlékezett, hogy egy évvel korábban a Karc FM rádióműsorban arról beszéltek, hogy elképzelhetetlennek tartották, hogy kitörhet a háború, de mégis megtörtént. Majd azt mondta, egy keresztény ember nem lehet más, mint békepárti, függetlenül attól, hogy őt mások minek nevezik, putyinistának vagy ukránpártinak. S úgy fogalmazott,

nem az elitek hozzák el a békét, hanem – itt idézett János evangéliumából – Krisztus.

A keresztényekről sok rosszat mondtak az elmúlt években – jelentette ki Bese Gergő –, például, hogy őskövületek, kihalt világ utolsó mohikánjai, olyan korszerűtlen eszmék mellett állnak ki, mint a család, ezért hidegen hagyja, hogy újabb váddal, a békepártisággal illetik őket. Ő ugyanis tükörbe tud nézni, hiszen a keresztények különböző egyházai, szervezetei segítik a bajba jutottakat, legyen az orosz, ukrán, és csak az lehet az üzenetünk, hogy szeretetben kell élnünk – mondta.

A történelem jó és rossz oldala?

Kacsoh Dániel – Joe Bidenre, valamint általában a nyugati véleményekre hivatkozva – feltette a kérdést, morálisan elfogadható álláspont-e az, hogy azért kell fegyverrel támogatni Ukrajnát, mert ő a gyengébb fél. Vágvölgyi Gergely leszögezte, Oroszország agresszorként lépett fel egy szuverén állammal szemben, áthágta a nemzetközi jog szabályait. Viszont a nyugati elit leegyszerűsít, arról nem beszél, hogy mi vezetett ide, mik a háború előzményei, holott ez rendkívül összetett probléma.

Erre reagálva Kacsoh Dániel kijelentette, sokan azt állítják, hogy aki Oroszországgal szemben áll, az a történelem jó oldalán van, aki pedig Ukrajna ellen, az a rossz oldalon, és ebből még az az abszurditás is következhet, hogy

aki a békéért emel szót, azt is a rossz oldalra teszik.

Bese Gergő – visszaidézve az amerikai elnök szavait – azt mondta, mi is a gyengék oldalán állunk, nekünk is fel kell emelnünk a szavukat értük, a kárpátaljai magyarokért. Hiszen presszió alatt tartják őket, a magyar nemzeti zászló, valamint a Turul-szobor meghurcolása is bizonyíték arra, hogy bánnak el velük, Donbaszban pedig 2014-től hasonló üldöztetésben volt részük az ottani oroszoknak. Az ukránok miközben védik a nemzetüket, integritásukat – folytatta –, ez idő alatt bántják a kárpátaljai a magyarokat, holott ők a vérüket adják a háborúban.

Nem tanultunk a hibáinkból

Kacsoh Dániel emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa nemsokára ismét Magyarországra érkezik. Az atya erre kijelentette, biztosan lehet arra számítani, hogy Orbán Viktorral közösen emelnek szót a békéért. S kitért arra is Bese Gergő, hogy az egymásnak feszülő két nép nyelve, kultúrája, gyökerei, vallása szinte egy és ugyanaz. Mindez reményt adhat a kiengesztelődésre, és szomorú, hogy mindezt nem használják ki. A béke a mi szívünkben, családunkban kezdődik, ez egyáltalán nem magától értetődő dolog,

sokat kell érte tennünk, s így ebből jöhet létre a világban is a béke

– fűzte hozzá Vágvölgyi Gergely.

Bese Gergő szerint sajnos nem tanulunk eleget a hibáinkból, mert ha megtettük volna nem így kerülünk ki a Covidból, akkor nem kevesebben lennének a templomokban, mint a járvány előtt, akkor jobban szeretnénk egymást, megbecsülnénk az időseket, pedagógusainkat, jobban figyelnénk az egészségünkre. S ha most, a háború kitörése után nem lenne minden drágább, nem éreznénk a gazdasági válság egyéb negatív hatásait, sajnos nem sokat foglalkoznánk azzal, hogy folyik az emberek vére – jelentette ki az atya. 

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg:

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. február 26. 17:13
FELTÁMADUNK Fel ! Támdunk !
I_Isti
2023. február 26. 16:27
"Bese Gergő – visszaidézve az amerikai elnök szavait – azt mondta, mi is a gyengék oldalán állunk," Én az erősek, sőt a legerősebb oldalán: Jézus Krisztus oldalán állok, és mindennap várom, hogy eljöjjön, és rendet tegyen ezen a földön. sőt, mindennap imádkozok is azért, hogy "Jöjjön el az ő királysága", és hogy Isten akarata legyen meg ezen a földön is, úgy mint a Mennyben. Abban meg biztos vagyok, hogy Isten nem akarja, hogy az emberek gyilkolják egymást. Mert az embergyilkolás a sátán kedvenc tevékenysége.
-Zsolt-
2023. február 26. 15:40
Csak a kisfiúk környékén is megállt parancsoljatok magatoknak!
pintyőke
2023. február 26. 14:56
"... két gyerek összeveszik" ? Ez tényleg jól illusztrálja az orosz-ukrán háborút b@szod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!