Bajnai Londonban

2009. október 09. 17:00

A kormányfő szerint már mutatkoznak a konszolidációs intézkedések eredményei Magyarországon. Bajnai az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank londoni székhelyén tartott előadást.

2009. október 09. 17:00
Bajnai Gordon elmondta: a kormány két év leforgása alatt a GDP-érték 5 százalékának megfelelő államháztartási kiigazítást hajt végre, recesszió közepette. A kormányfő szerint ez hatalmas mértékű korrekció. Hozzátette: a kormány olyan időszakban tűzött ki 3,9, illetve 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt 2009-re és 2010-re, amikor az európai deficitátlag meghaladja a 7 százalékot. A miniszterelnök megerősítette azt a kormányzati előrejelzést, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken.

A kiigazítás eredményei gyorsan jelentkeztek: Magyarország kilenc hónap után vissza tudott térni az eurokötvény-piacra. A magyar gazdaság most már teljes mértékben képes finanszírozni magát a piacról, és nem kell az IMF/EU keretet használni - mondta a kormányfő. Kiemelte, hogy a forint április óta csaknem 15 százalékot erősödött. Bajnai Gordon szerint a piaci-elemzői közösség nagyon kedvező visszajelzéseket ad. A miniszterelnök felidézte a Bank of America-Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlege által néhány hete kiadott elemzést, amely szerint Magyarország költségvetési szempontból a világ élvonalában lehet jövőre.

Bajnai Gordon ugyanakkor elmondta: elemzők rendszeresen felteszik neki a kérdést, hogy "mi történik majd a választások után". A kormányfő kijelentette: legalább három okát látja annak, hogy a következő kormány miért nem fog változtatni az alapvető magyarországi folyamatokon. Az egyik az, hogy jövő októberig tart az IMF és az EU programja, amelyhez az országnak tartania kell magát, a másik az EU által kezdeményezett túlzottdeficit-eljárás - amilyen egyébként más országokkal szemben is folyik -, a legfontosabb ok azonban az 1,7 millió lakossági devizaadós. A visszatérés az üres ígéretek politikájához őket sodorná veszélybe az országgal szembeni pénzügyi bizalom elvesztése esetén - mondta Bajnai Gordon. (MTI)
  

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luccy
2009. október 10. 19:34
Bajnai ezen a képen úgy néz ki mint egy hülye gyerek :D
bmucsai
2009. október 10. 13:53
-"mi történik majd a választások után". A kormányfő kijelentette: legalább három okát látja annak, hogy a következő kormány miért nem fog változtatni az alapvető magyarországi folyamatokon. Az egyik az, hogy jövő októberig tart az IMF és az EU programja, amelyhez az országnak tartania kell magát, a másik az EU által kezdeményezett túlzottdeficit-eljárás - amilyen egyébként más országokkal szemben is folyik -, a legfontosabb ok azonban az 1,7 millió lakossági devizaadós. A visszatérés az üres ígéretek politikájához őket sodorná veszélybe az országgal szembeni pénzügyi bizalom elvesztése esetén - mondta Bajnai Gordon. (MTI)- Teljesen kiszolgáltatottá tettétek az országot! Szemét csicska!
imres
2009. október 09. 23:32
"A kormányfő szerint már mutatkoznak a konszolidációs intézkedések eredményei Magyarországon" Ja. Tegnap reggel a 7:30-as 2-es villamos időben csilingelt a Kossuth tér sarkán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!