Ciklus-korlátot akar az LMP

2010. március 29. 19:17

Az LMP azt javasolja, hogy korlátozzák a közhatalom szereplői, így az országgyűlési és önkormányzati képviselők, a polgármesterek, de a kamarai, bírósági vezetők működési idejét is, hogy ne tölthessék be a tisztségüket korlátlan ideig.

2010. március 29. 19:17
Schiffer András, a párt listavezetője zalaegerszegi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egy esetleges alkotmánymódosítás esetén a párt partner lenne abban, hogy a betölthető ciklusok számát korlátozzák. Ezt a helyi közéletben fontosabbnak tartanák, mint országosan, mert a „trónoló polgármesterek és klientúrájuk helyben megfojtják a véleményszabadságot”. Elképzeléseik szerint két-három ciklus hosszúságú lehetne a megbízatás, a korlátozás a teljes közhatalmi szférára kiterjedne, legfeljebb a kistelepülések esetében lehetne kivételt tenni.

Az LMP listavezetője arról is beszélt, hogy szerinte a Fidesz bujkál, nem mondja meg a választóinak, hogy mit akar, ami legalább olyan tisztességtelen, mintha hazudna. Szerint egy alkotmányozó többségre törekvő párt nem teheti meg, hogy nem vall színt. Schiffer szerint a választásnak az egyik legnagyobb tétje, sikerül-e megakadályozni, hogy egyetlen párt alkotmányozó többséget szerezzen. Hozzátette: ha az LMP bekerül a Parlamentbe, akkor lesz demokratikus kontrollja az új kormánynak, mert „sem a kordonépítők, sem a kordonbontók”, vagyis sem az MSZP, sem a Jobbik nem alkalmas erre a szerepre.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vendéen
2010. március 30. 10:07
hogyne, isten ments, Svéd modell-díjat az LMP-nek!
Karcolt
2010. március 30. 10:06
Kampány van. Ha a Fidesz dobta volna fel ezt a témát, a hozzászólók többsége vszeg remek ötletnek tartaná és nem mindenféle indokokat keresne arra, miért jó, ha az ember 16-20 évig van ugyanabban a pozícióban. Egész egyszerűen egy ember nem tud ennyi időn keresztül ugyanúgy teljesíteni döntési helyzetben, de legalább a pozíció az identitása részévé válik, ami despotikus viselkedést eredményez, a már bejáratódott kapcsolatrendszeren keresztül pedig sokkal olajozottabban zajlik a korrupció. (Ha nem is tekintjük súlyosnak, de a különböző kis segítségek és protekciók rendszere is ebbe tartozik.) Igen, biztos vannak kivételek, szinte szent emberek, de a többség ilyen. (A képviselőség más, ott nincs egyszemélyi döntési pozícióban az ember.)
kispufi
2010. március 30. 08:20
bullshit. minél több médiafelületet kap az lmp, ez annál inkább kibukik. oda a varázs lassan, ha volt egyáltalán.
vizipipa
2010. március 29. 23:28
Lehet ez egy jóindulatú javaslat, de nem feltétlenül azt éri el amit szeretne. 1. A kiskirály maga helyett egy strómant fog pozicionálni, a lényeg nem változott. 2. Most sem a kiskirály ül a trónon, hanem a stróman 1. Cseréljük stróman 2-re? Minek? Majd ha látszat vagyonnyilatkozatok (ellenőrizhetetlen és nem is ellenőrzik) helyett valós vagyonvizsgálat lesz és nem lehet (annyit) lopni, akkor az a pozíció nem is kell majd a tolvaj kiskirályoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!