Bloomberg: Simor nyeri a bankelnöki meccset

2010. július 16. 11:02

Végső soron Simor András fogja nyerni a jegybankelnöki posztja megtartásáért folytatott csatát, ugyanis kitölti 2013-ig tartó kinevezését a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint. Az amerikai hírügynökség 21 szakértőt kérdezett meg a témáról.

2010. július 16. 11:02

A Bloomberg amerikai hírügynökség elemezte a Magyarországon Simor András jegybankelnök eltávolításáért folyó harcot. Az összefoglalásban leírtak szerint a kormány törekvései a jegybankelnök fizetésének 75 százalékkos csökkentésére csak a piaci bizonytalanságot fokozták, mivel a befektetők szerint a kabinet az MNB függetlenségére tör. A cikkhez 21 elemző véleményét kérték ki a Simor-Orbán vitáról, közülük 14-en úgy vélekedtek, hiába próbálják többféle módon is lemondásra késztetni a jegybankelnököt, ez nem fog megtörténni.

Barta György a konfliktussal kapcsolatban elmondta: a piac szoros figyelemmel kíséri a helyzetet és a befektetők többsége az MNB elnökét támogatja. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szintén úgy látja, hogy a részvénypiacok Simor mellett állnak válságkezelő politikájának köszönhetően. A szakértő kijelentette, leváltása nagy veszteséget jelentene és súlyosan sértené a jegybank függetlenségét.

A Bloomberg emlékeztet: a jegybankelnöki fizetéscsökkentés tervét az Európai Unió is rossz néven venné, hiszen itt külön szabályok rendelkeznek erről a javadalmazási körről, a függetlenség megőrzésére. Igaz, hozzáteszik, Simor jelenlegi fizetése az amerikai Fed elnökének, Ben Bernanke-ének mintegy kétszerese.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karpo
2010. július 19. 10:23
Egy "rendes" országban elmenne a fasziért a nagy fekete autó, másnap lemondana, de ez itt három hónapja demokrácia, kedves rettegő barátaim.
slomovicz
2010. július 17. 19:55
Az osztrák kormány is, a következő hónaptól csökkenti a nemzeti bank alkalmazottainak jutatását. Valószinű komoly " kokit" kapnak az Európai központi banktól. A kormánynak biztos, hogy vége. :-) Vagy leszarja, ahogy mi is ezt tesszük.
nyoooc
2010. július 16. 16:14
Megoldási lehetőség: Simor a fizetésének a 2 milla feletti részét felajánlja jótékony célra, s tárgyalni kezd a következő jegybankelnök fizetésének megállapítási szabályáról a kormánnyal. Erre a kormány kelletlenül, de kalapot emel előtte, s tudomásul veszi, hogy Simor marad. Ezzel Simor jelezhetné, hogy nem a pénzhez, hanem az elvhez, a függetlenséghez ragaszkodik, a kormánynak meg odalenne az eszköze a nyomásgyakorlásra. A ballib oldal boldog lenne, hogy Orbánnak megint nem sikerült keresztülvinnie az akaratát. Simor ezt nem akarja. Harcolni akar. Miért?
soelmo
2010. július 16. 14:46
Egyébként, annak idején Bod Péter Ákos úgy ment el a Nemzeti Bank éléről, hogy Horn Gyula Bod kérdésére, hogy mi lesz a sorsa, annyit mondott: "Az lesz, hogy elmész!" (Ezt Bod mesélte)...gondolom ezt most is így kell csinálni....A fidesz nyilvánvalóan nem vonhatja ki a Nemzeti Bank elnökét a törvény alól, mégha a Blumberg jósolja is....De ha megteszi, akkor lehet, hogy Simor marad, viszont a fidesznek menni kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!