Sok a tisztséghalmozó a parlamentben

2010. július 28. 21:33

Egyre kevesebb a befolyásos vállalkozó az Országgyűlésben, nőt viszont a földtulajdonosok száma. A HVG összeállítása szerint a képviselők több mint fele halmozza a választott tisztségviselői posztokat.

2010. július 28. 21:33

A honatyák 56 százaléka nemcsak parlamenti, hanem megyei vagy települési önkormányzati képviselő is egyben, sokan közülük polgármesterek. Ez különösen igaz a Fidesz-frakcióra, amelyben a tagok 72 százaléka halmozza a választott tisztségeket. Végzettségüket tekintve a jelenlegi Országgyűlésben a jogászoké a legnépesebb szakmai közösség, a képviselők 19 százalékának elsődlegesen jogi diplomája van. A Fideszen belül viszont a pedagógusok vannak többségben, 22 százalékkal.

Ezzel szemben egyre kevesebb az olyan képviselő, aki –bevallottan – érdemi vállalkozói tevékenységet folytat. Bár a törvényhozók 15 százaléka kettő vagy annál több cégben érdekelt, további 27 százalékuk pedig egyetlen társaságban tulajdonos vagy tisztségviselő, e cégek többsége csekély bevételű mikrovállalkozás. Valódi (és nyíltan bevallott) céget a képviselők mindössze 14 százaléka birtokol, többségük a mezőgazdasághoz köthetőt.

A Fideszen belül az agrárvégzettségűek egyharmada működtet vállalkozást. Földtulajdona a képviselők mintegy 30 százalékának van (ami majdnem kétszerese a földbirtokosok teljes népességen belüli arányának), a Fidesz- és a KDNP-frakcióban egy-két százalékponttal még ennél is nagyobb az arányuk. Ugyanakkor az LMP egyetlen képviselőjének sincs semmilyen földtulajdona. A mostani parlamentbe 25 olyan új képviselő került be, akinek 10 hektárnál több földet birtokol, köztük az MSZP egykori nemzetbiztonsági minisztere, Ficsor Ádám, valamint a Jobbik színeiben parlamentbe jutott Hegedűs Lorántné.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hori77
2010. július 29. 09:46
sok földtulajdonos...arra mennek majd az autópályák?
Darth Péter
2010. július 29. 09:36
Az álláshalmozás miatt nem képesek rendesen dolgozni a képviselők. Sürgősen dönteniük kellene, hogy melyik munkájukat akarják becsületesen végezni. Ugye, kedves fidesz?
Rothmüller Mortizár
2010. július 29. 09:02
"A honatyák 56 százaléka nemcsak parlamenti, hanem megyei vagy települési önkormányzati képviselő is egyben, sokan közülük polgármesterek." ezzel lehetne és kellene is csinálni valamit. vagyez, vagy az kető-három poszt egyszerre nem járja!
cutcopy
2010. július 29. 00:14
Családi állapotuk, vércsoportjuk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!