Újraosztják a felsőoktatási létszámkereteket

2010. július 29. 09:15

Jövőre már az állam szabja meg, mely felsőoktatási intézményben hány hallgató tanulhat állami pénzen. Ha egy hallgatót egy fővárosi intézménybe hely hiányában már nem vesznek föl, fölajánlanák neki valamelyik vidéki intézményt - írja a Népszabadság.

2010. július 29. 09:15

Jövőre már nem a hallgatók jelentkezése, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium dönti majd el, mely felsőoktatási intézményben hány hallgató tanulhat állami pénzen.

Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár szerint bizarr helyzeteket teremtett az előző kormány felvételi elosztása, amely a piacra, azaz a hallgatók választására bízta a döntést. Dux szerint tévedés, hogy a hallgatók reálisan föl tudnák mérni, melyik intézmény mely szakán érdemes tanulniuk, hiszen ebben befolyásolja őket az aktuális divat vagy a média.

A helyettes államtitkár szerint egyes népszerű intézményekben olyan létszámok alakultak ki, amelyek már a minőség rovására mennek, míg másutt a létszámhiány az akadálya a minőségi képzésnek. A hallgatók fővárosba koncentrálódása kontraproduktív, a leszakadó régiók fölzárkóztatásához szükség van a vidéki felsőoktatási intézményekre. Ha egy hallgatót egy fővárosi intézménybe hely hiányában már nem vesznek föl, fölajánlanák neki valamelyik vidéki intézményt, akkor is, ha azt nem jelölte be a felvételi lapján. A hallgató ezután eldöntheti, odamegy-e vagy sem, kényszeríteni senkit nem fognak - mondta Dux László.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2010. július 29. 11:29
Akkor most a kádéenpés Hoffmann meg fogja mondani a Károlyinak és Pázmánynak, hogy ne képezzen már annyi "jogászt" mert tök fölösleges? Minimum 350 pont a támogatotton, 300 a fizetősön és kész, aki az alatt van az húzzon dógozni.
nagyapo
2010. július 29. 09:58
"Dux szerint tévedés, hogy a hallgatók reálisan föl tudnák mérni, melyik intézmény mely szakán érdemes tanulniuk" Ez persze valószínű - de az adatok azt mutatják, a kormányzat erre még kevésbé volt képes... Pl. gyakori, hogy vki egy másodddiploma keretében mégis átmegy oda, ahova eredetileg akart: http://www.econ.core.hu/doc/bwp/bwp/bwp0604.pdf De volt vmi alaposabb is, ami azt nézte, hogy hogyan jártak végül, akik olyan helyen helyezkedtek el, ami "hiányszakmának" vagy "túlképzésnak" minősült az állam szerint - még keresem, de mintha az sem az állam fantasztikus informáltságát erősítette volna meg...
Reakczy Jóska
2010. július 29. 09:35
Inkább azon törjék a fejüket, hogyan lehetne leszorítani a bölcsész-létszámot. Nem kell ennyi hippi az országnak, inkább képezzenek reál területen kölköket, mert lassan belehal az ország ebbe a nagy és hasznavehetetlen bölcsességbe.
snsn
2010. július 29. 09:24
"Dux szerint tévedés, hogy a hallgatók reálisan föl tudnák mérni, melyik intézmény mely szakán érdemes tanulniuk" They know better what's good for you.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!