Átstrukturálnák a felsőoktatást

2010. augusztus 09. 09:51

A felsőoktatás finanszírozásának fejkvóta alapú rendszerét egy hatékonyabb, piacbarát szisztémára váltaná a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az egyeztetések folynak.

2010. augusztus 09. 09:51

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egyetemek és főiskolák finanszírozási rendszerének teljes átalakítását tervezi. Az új modell kialakítása folyamatban van, ám a részletekről még egyeztetések folynak - értesült a Magyar Nemzet.

Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár szerint a jelenlegi fejkvóta alapú finanszírozási rendszer nem hatékony. Ennek oka, hogy így az egyetemek minél több hallgatót akarnak mindenáron a képzésben tartani. „A több támogatás reményében az egyetemek és a főiskolák olyanokat is felvesznek, akik a kelleténél felkészületlenebbek, ráadásul lemorzsolódni sem hagyják őket, gyenge szakértelmük pedig később az egyetem által kibocsátott diploma értékét csökkenti” - fejtette ki az államtitkár.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a támogatások mértéke a jövőben az adott képzés piacbarátságától is függ majd. A tervek szerint az új szisztémát 2012-ben vezetnék be.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilyanpeter
2010. augusztus 09. 17:14
Jó ötlet! Ez a fejkvóta rendszer csak arra jó, hogy mindenkit felvegyenek, és minél értéktelenebb papírt nyomjanak a kezükbe.
szonja91
2010. augusztus 09. 12:26
Bizony, azért most látszik meg, hogy hogyan is tették tönkre az országot ezek az emberek, mikor az új kormány neki kezdene az új intézkedéseknek, és csak azt látja, hogy milyen rossz a helyzet.
hori77
2010. augusztus 09. 11:32
Versenyképessé kell tenni a magyar felsőoktatást! Sajnos hillerék tönkretettek mindent!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!