Nincs nyelvvizsga - nincs diploma!

2010. augusztus 02. 09:19

A hallgatók harmada nem szerez diplomát amiatt, mert nincs meg az előírt nyelvvizsgája. Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára szerint a tárca szeretné hozzáférhetőbbé tenni a nyelvoktatást a hallgatók számára.

2010. augusztus 02. 09:19
A végzett hallgatók 30 százaléka nem kapott diplomát az idén amiatt, hogy nem volt meg az előírt nyelvvizsgája - írja a NOL a Nemzeti Erőforrás Minisztérium összesítésére hivatkozva. Dux László, a tárca felsőoktatási helyettes államtitkára szerint az agrár- és a művészeti felsőoktatási intézményekben a hallgatók fele nem vehette át oklevelét. Az arány tíz százalék alatti az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Rendőrtiszti Főiskolán, míg a Semmelweis Egyetemen csupán 3 százalék.
 
Az Állami Számvevőszék tavalyi jelentése szerint a beiskolázott hallgatók csupán fele kapja meg az előírt képzési időn belül a diplomáját. Az ÁSZ jelentése szerint az utolsó évfolyamosok és a végzettek létszáma között 30-40 ezer fős különbségek vannak, ennek oka a nyelvvizsga hiánya. Dux László szerint a hallgatók nagy része a következő évben megszerzi a nyelvvizsgáját. A tárca szeretné hozzáférhetőbbé hozzáférhetőbbé tenni a nyelvoktatást a diákok számára - tette hozzá.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crm114
2010. augusztus 02. 11:26
"Dux László azt mondja: a hallgatók nagy része a következő évben megszerzi a nyelvvizsgát, így a diplomáját is megkapja." Szóval sosem értettem a hisztit, ami rendszeresen kitör ebben a témában. Valamelyik újságíró időnként rácsodálkozik, hogy a végzett diákok "nem kapnak diplomát". Csak mondjuk fél év múlva - nagy ügy.
teglagyarimegallo
2010. augusztus 02. 11:25
Kiváncsi lennék, hogy a művészek vajon mi a fenét gondolnak Magyarország gazdasági lehetőségeiről, legfőképp arról, hogy hány művészt tud eltartani.
hogyne
2010. augusztus 02. 11:06
Hát az SZDSZ-MSZP oktatáspolitikája csődöt mondott, itt az egyik eredménye.
==T==
2010. augusztus 02. 10:39
Saját tapasztalatból mondom, hogy pl. az angolt egy alapfpkú tudásszintről az internetsegítségével teljesen autodidakta módon lehetfejleszteni. Egytészt vannak jó könyvek, le lehet tölteni egy rakás tematikus, akár szaknyelvi jegyzetet, angol nyelvű filmeket/sorozatokat, stb. Ha valai ráfekszik a témára, egy év alatt megcsinálhat egy középfokút, akár szakmait is még munka/tanulás mellett is. Arról nem is beszélve, hogy egy mai főiskolás elvileg 10 éves korától tanul idegen nyelve. Szvsz nem lenne túlzás már az érettségit sem egy általános középfokú nyelvvizsgához kötni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!