A Himnusszal kezdődne az új alkotmány

2011. március 08. 08:15

Csütörtökön hozhatják nyilvánosságra az új alkotmány tervezett szövegét. Az alaptörvény preambuluma a Nemzeti Hitvallás címet viseli, és tartalmazza majd a kereszténységre, a Szent Koronára, és az 1956-os forradalomra való utalást is. A tervezet szerint a családos anyák plusz egy szavazatot adhatnak le a választáson.

2011. március 08. 08:15
Az új alkotmány preambulumában megjelenik a kereszténység, a Szent Koronára való utalás, 1956 méltatása, a nemzeti összefogás gondolata, és az előszó a Himnusz első sorával kezdődik - írja a Népszabadság. Gulyás Gergely a lapnak elmondta, nem került ki a normaszöveg-tervezetből a magzati élet védelme, ugyanakkor ez nem jár majd együtt az abortusz tilalmával. A tervezetet várhatóan csütörtökön hozzák nyilvánosságra, a Fidesz-KDNP frakciószövetség aznap tárgyal róla.
 
A Magyar Hírlap úgy tudja, az új alkotmány preambuluma a Nemzeti Hitvallás címet viseli majd. Az alaptörvény átalakítaná a bírói önigazgatást, megszüntetné az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot, a bíróságok élén a kúria állhat majd. Bevezethetik a családi szavazati jogot is, miszerint a gyerekes családok plusz egy szavazatot adhatnának majd le a választáson, a joggal az anyák élhetnek. A törvény magában foglalja majd a természet, valamint a jövő nemzedékek védelmét is, illetve korlátozza az állampolgárok Alkotmánybírósághoz fordulásának lehetőségeit. 
 
Az államfő erősebb jogosítványokat kaphat, megmarad a konstruktív bizalmatlansági indítvány, 2014-től pedig ötéves lenne az önkormányzati ciklus, amelyet az európai parlamenti képviselő-választásokkal tartanának egy időben. Az alkotmány kimondja, hogy a házasság férfi és nő életközössége.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cseril
2011. március 09. 00:34
Istenem,áldd meg a magyart!Add hogy hazánkban lelki ébredés következzen be.Segíts hogy az előttünk álló időszakot átvészeljük, családjaink,gyermekeink minél kevesebb nyomorúságot éljenek át!Adj nekünk türelmet,kitartást,bölcsességet.Legyen meg a Te akaratod! Ámen.
Autofocus
2011. március 08. 15:56
Nagyon jól rávilágít a korabeli angol példán keresztül a cikk, hogy nem egyes intézkedésektől kell csodatevő hatást várni, hanem sok, egymást kölcsönösen erősítő intézkedés szinergikus hatására képes megfordulni a demográfiai trend. http://velemenyvezer.blog.hu/2010/09/20/demografiai_fordulat
liberálzöld.
2011. március 08. 11:47
Bocs, még 1 OFF és ma több nem lesz... A cigánynál vagyonosodási vizsgálatot tart az APEH. - Te cigány, honnan van ez a nagy ház, hisz a bevallásod alapján segélyből élsz? - Hááá kezit csókolom, kifogtam az árányhalat! - És van erre valamilyen bizonyítékod? - Háá ott a ház, nem?
liberálzöld.
2011. március 08. 11:33
Mindenkitől bocsika, de OFF-olok, most kaptam! Egy cigány felkerül Pestre. Odamegy az első járókelőhöz, és megszólítja: - Köszönöm, kedves magyar úr, hogy beengedtek az városba, lakhatást, ételjegyet, ingyen orvosi ellátást és oktatást biztosítanak, és nem kell adóznom! Erre a járókelő: - Téved, uram, én mexikói vagyok. Az ember továbbmegy, és megszólítja a következő járókelőt: - Köszönöm, budapesti barátom, hogy egy ilyen szép országban lehetek! - Ön téved, én vietnami vagyok. Emberünk nem adja fel, a következőt is megszólítja: - Köszönöm önnek, hogy láthatom a csodálatos Budapestet! - Mi közöm hozzá? Én a Közel-keletről jöttem. Végül csüggedten még odamegy egy szép hölgyhöz. - Ön magyar? - Nem, dél-afrikai vagyok. Emberünk kiábrándultan: - És hol vannak a magyarok? A nő az órájára néz, és megszólal: - Valószínűleg munkában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!