Matolcsy: Be kell vezetni a magáncsőd intézményét

2011. július 11. 15:57

Még az idén megszületik az új fogyasztóvédelmi törvény, az érdekegyeztetéshez hasonlóan újul meg a Fogyasztóvédelmi Tanács működése - közölte hétfőn Matolcsy György. A nemzetgazdaság miniszter szerint érdemes lenne bevezetni a magáncsőd intézményét.

2011. július 11. 15:57

Még az idén megszületik az új fogyasztóvédelmi törvény, az érdekegyeztetéshez hasonlóan újul meg a Fogyasztóvédelmi Tanács működése - közölte hétfőn Matolcsy György nemzetgazdaság miniszter a szokásos éves meghallgatásán az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának hétfői ülésén. Matolcsy György szerint érdemes lenne a magáncsőd intézményét bevezetni, és ha a csőd-, felszámolási eljárás átalakításával össze tudják hangolni, akkor ez a fogyasztóvédelmi nemzeti stratégia része is lehet, de az intézmény bevezetése pénzügyi oldalról is jogos felvetés. Közölte: el tudná képzelni azt is, hogy az önkéntes munkát beszámítják a pályázatoknál.

A plázastoppal kapcsolatban a miniszter annyit mondott: központilag kell meghatározni, hogy Magyarországon a nagy áruházláncok terjedése hol álljon meg, e területén a „fékre”, a helyi piacok ösztönzésénél a „gázra” szeretne lépni a kormány.

A nemzetgazdasági miniszter a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével kapcsolatban megjegyezte: az adóemelés üteméről szóló döntést az adótörvények őszi vitájában tárgyalják majd. Matolcsy György ugyanakkor emlékeztetett, hogy az unió meghatározta a jövedéki adóemelés 2018-ig szóló mértékét, az üteméről dönt a kormány javaslatára a parlament.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P.A.
2011. július 11. 16:56
A magáncsőd az igazi megoldás a devizahitelesek problémájára, csak eddig erről nem mertek beszélni, mert bizonyos érdekeket sért. Végre felkarolnak egy értelmes ötletet. Csak nehogy elbukjon valahol...
Rm_
2011. július 11. 16:49
"központilag kell meghatározni, hogy Magyarországon a nagy áruházláncok terjedése hol álljon meg" nyilván, mert a központban mindent jobban tudnak, mint az adott településen, ahová építkeznének. esetleg személyesen OV döntse el, a CBA segítségével. magáncsőd az jó, elég elbaszott dolog, ha bebukott lakáshitellel, árverezés után még lógsz a banknak, valami kockázatot nekik is vállalni kell.
gentry
2011. július 11. 16:20
Magáncsőd, plázastop: végre két olyan dolog, amivel teljesen egyet tudok érteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!