Mégis 48 órás lesz az ügyvéd nélküli őrizet

2011. július 04. 20:09

Lázár János zárószavazás előtt beadott módosítója szerint mégis 48 órán keresztül korlátozhatják az ügyészek az úgynevezett kiemelt bűnügyekben a gyanúsítottak és védőik érintkezését. A törvényt elfogadta a Ház.

2011. július 04. 20:09

Mégis 48 órán keresztül korlátozhatnák az ügyészek az úgynevezett kiemelt bűnügyekben a gyanúsítottak és védőik érintkezését Lázár János Fidesz-frakcióvezető zárószavazás előtti módosító indítványának értelmében. Lázár javaslata alapján fennmaradna az eredeti előterjesztésben is szereplő változás, hogy a kiemelt jelentőségű - elsősorban korrupciós - ügyekben a jelenlegi 72 óra helyett 120 órán át lehetne őrizetben tartani a gyanúsítottakat bírói döntés nélkül. Az eljáró ügyész döntése alapján ebből az első 48 órában meg lehetne tiltani, hogy a gyanúsított az ügyvédjével érintkezzen, és ez ellen a döntés ellen fellebbezési lehetőség nincs.

A frakcióvezető módosítása ugyanakkor - az indoklás szerint az alkotmányossági aggályokat és nemzetközi jogi kötelezettségeinket” figyelembe véve - úgy rendelkezne, hogy ha az első 48 órában kihallgatják a gyanúsítottat, akkor azon a védő akkor is jelen lehet, ha egyébként az ügyész megtiltotta az érintkezésüket. Ez azt jelenti, hogy az ügyészség elzárhatja ugyan a terhelteket két napra a védőjüktől, de ügyvéd nélkül nem hallgathatja ki őket.

Frissítés: A képviselők 255 igen szavazattal, 97 nem ellenében elfogadták a büntetőeljárási törvény és a polgári perrendtartás módosítását.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2011. július 05. 10:04
Látom, nem nagyon értitek ennek a 48 órának a célját. Az ügyészség nem arra vár, hogy beviszik mondjuk Gyurcsányt, és az kikotyog valamit a két nap alatt. Hanem szépen beviszik az összes többieket, és amíg nincs velük ügyvéd, megpróbálnak velük megegyezni.
bobbywatson
2011. július 05. 05:17
ami a 48 órát (saját véleményemet) illeti, az eredeti Lázár-javaslat felháborító volt, az elfogadott változat már emészthető. Ha jól értem arról van szó, hogy a gyanúsított 48 óráig, indokolt esetben, ne tudjon bizalmasan "kiüzenni" a cellájából (és hasonlók). Az ügyvédről ilyet feltételezni csúnya dolog, nemeuropéjer balkáni csökött gondolat, de ha nekünk ez kell (és különösebb jogsérelemmel nem jár), hát legyen. ami továbbra is undorító és elfogadhatatlan az a legfőbb ügyész bíróság-választási lehetősége (persze ugyanolyan nemeuropéer dolog erre bolgárurasan szimplán azt mondani hogy a legfőbb ügyész fideszes). ha valóban a bíróságok leterheltsége lett volna a probléma, a "nem leterhelt" bíróságot matematikai algoritmus útján is ki lehetett volna kiválasztatni.
Koko
2011. július 04. 23:26
NEM KELL REAGÁLNI A HUTTINGER FEDŐNEVŰ BOLSEVIK PROVOKÁTOR ÍRÁSAIRA, FIGYELMEN KÍVÜL KELL HAGYNI! A PROVOKÁCIÓKAT KI KELL KERÜLNI. ENNYI A TEMATIKA VELE SZEMBEN.
ligotoko
2011. július 04. 21:57
A dolognak az a lényege, hogy az ügyvéd ne léphessen kapcsolatba EGYEDÜL a gyanúsítottal! Kihallgatáskor természetesen ott lehet, mert nem tudnak sumákolni az ügyvéd és a gyanúsított, hogy az ügyvéd bizonyítékokat tudjon eltüntetni. Ebben az esetben az ügyvédek,elesnek nagy összegektől. Ezért hőbörögnek a "sztár" ügyvédek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!