Dux: Jönnek a csúcsegyetemek

2011. augusztus 25. 10:58

A közoktatási államtitkár szerint egyre kidolgozottabb és kifinomultabb a felsőoktatási koncepció. A tervek szerint tisztán szétválasztják majd a gyakorlatorientált és a kreatív-tudományos felsőoktatási képzéseket.

2011. augusztus 25. 10:58

Dux László közoktatási államtitkár csütörtökön a magyar Televízióban kijelentette: az új felsőoktatási törvény vissza fogja állítani a célorientált képzést. A politikus egyre kidolgozottabbnak és kifinomultabbnak látja a koncepciót, amelyet szerinte akár a téli szünet előtt el is fogadhat az Országgyűlés.

Az államtitkár szerint húsz év alatt homogén masszává vált a felsőoktatás, hiszen „egyszerre zajlik a gyakorlatorientált alacsonyabb színvonalat követelő tömegképzés és ugyanott kellene oktatni azokat, akik a csúcsteljesítményre, kreatív gondolkodásra alkalmasak”.

A korábbi főiskolás képzéseket a megfelelő körülmények között és a megfelelő létszámmal működtetik majd, míg a csúcsegyetemek egy szűkebb réteget készítenek majd fel tudományos és kreatív pályákra - magyarázta Dux. A egyetemi felvételi követelményeként megjelenő nyelvvizsgát a jelenleg középiskolába járóknak még nem vezetik be.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. augusztus 25. 19:54
Az oktatás évtizedek óta szabad préda, minden dilettáns a megreformálására törekszik, rajta kísérletezik, és az eredmény egyre siralmasabb. A valaha világhírű oktatási rendszerünket mára sikerült teljesen lezülleszteni. Pedig csak a focira használt régi aranyszabályt kellett volna betartani - "győztes csapaton ne változtass". Figyelembe kéne venni, hogy az oktatást nem lehet a piac pillanatnyi igényei szerint változtatgatni, mert lehet hogy mire a diák elvégzi az adott iskolát, már megint másra lenne igény. A nyelvvizsga erőltetése is melléfogás, egyértelműen a multik kiszolgálása a célja. Mindenkire rá kellene bízni, hogy milyen, és hány nyelvet akar megtanulni, vagy egyáltalán akar-e nyelvet tanulni. El tudják dönteni, ha szükség van rá megtanulják. Az alapvető idegen szavakat (pl. ami a számítógéphez szükséges) már a kisgyerekek is tudják. Inkább a szakmaiság erősítésére lenne szükség.
nick1
2011. augusztus 25. 13:45
Sajnos rohadtul nem jó ötlet. Ez a jóember egyébként soha közelében nem volt a felsőoktatásnak, nem volt egyetemi oktató, hanem középiskolai, de ő a felsőoktatási helyettes államtitkár (tehát nem a közoktatási, az a Gloviczki) - ez már önmagában mindent elmond arról, hogy milyen lehet az általa jegyzett tervezet, hiszen semmit nem ért a témához. A tervezet lényege pedig, hogy a tanárképzést még az eddigieknél is jobban elválasztják a kutató és tudósképzéstől - ami egy kapitális hülyeség, magyar őrület, amit még Magyar Bálint alatt a bolognai izével vezettek be (csak nálunk így az egész világon), és Hoffmann Rózsa még jobban el akarja a kettőt választani. Magyarán szerinte valakinek 18 éves korában egészen pontosan tudnia kellene, hogy ő márpedig tudós lesz és lesz is állása egy egyetemen vagy kutatóintézetben. Ha nem, így járt, nem szerezhet tanári képesítést, mert hermetikusan el van zárva a tanári szakoktól, az ott végzettek viszont nem mehetnek tudományos irányba, ők csak tanárok lehetnek. Szerintem a munkaerőpiacot és a flexibilitás fogalmát se HR, se az egész általa verbuvált bagázs nem ismeri. Egyszerűen tragédia, amit ez a banda művel. Pedig vannak közöttük emberek, akiket személyesen kedvelek, de ami sok, az sok.
jan
2011. augusztus 25. 13:21
Ez önmagában nagyon jó ötlet lenne, mármint szétválasztani a tudós-kutatóképzést a gyakorlati szakemberek képzésétől (pl. a Közgázon rettenetesen keveredik a kettő). De valamiért Hoffmann Rózsa csapatát nem érzem alkalmasnak erre a fontos, de nehéz feladatra...
Serrath
2011. augusztus 25. 12:09
"A egyetemi felvételi követelményeként megjelenő nyelvvizsgát a jelenleg középiskolába járóknak még nem vezetik be." Normálisak ezek? A diplomát is ehhez kötötték, most már a felvételit is? Akkor válasszon az ember, hogy szakközép vagy felsőoktatás? Ekkora marhaságot. A nyelvvizsga amúgy se ér semmit sem, sok embert tudok aki beszéli az adott nyelvet, évek óta, de nyelvvizsgára nem lenne értelme mennie. "A korábbi főiskolás képzéseket a megfelelő körülmények között és a megfelelő létszámmal működtetik majd, míg a csúcsegyetemek egy szűkebb réteget készítenek majd fel tudományos és kreatív pályákra." Érdekelne, hogy a politikusok, akik végzettségüket tekintve gazdászok, jogászok, de csak az szerint. Azok majd hogy döntik el, hogy melyik mit tartalmazzon mondjuk orvosi vagy műszaki területen? Valószínűleg ez is olyan mint a mostani rendszer bevezetése, hogy senkit se kérdeznek meg, leginkább azokat nem, akiket érint, és akik az oktatásban mozognak, tehát a politikusokkal ellentétben értenek is hozzá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!