Hoffmannéknak fontos az angol

2011. augusztus 18. 16:37

Az oktatási államtitkárság szerint a tervezet egyértelműen leszögezi: az angol nyelv ismerete alapkövetelmény.

2011. augusztus 18. 16:37

Sem a minisztérium, sem az államtitkárság nem rangsorolja a különböző nyelveket. A hírportál birtokába jutott munkaanyagban a szaktárca nem az angol nyelv háttérbe szorítását javasolja, pusztán arra a szakmai körökben folyó vitára utal, amely szerint, aki első nyelvként angolt tanul, az nehezebben sajátít el második idegen nyelvet, mint az, aki valamelyik neolatin nyelvvel ismerkedik meg először” – áll az államtitkárság közleményében.

Az oktatási államtitkárság azt írja: bár a hírportálnak állítása szerint birtokában van a nyelvoktatási stratégia munkaanyaga, arról mélyen hallgat, hogy a tervezet egyértelműen leszögezi: az angol nyelv ismerete alapkövetelmény. „Soha egyetlen olyan kijelentés nem hangzott el, amely azt sugallná, hogy bárki magától elsajátíthat egy idegen nyelvet. A tárca vezetői ennek épp az ellenkezőjét hangsúlyozva minden nyilatkozatukban azt közvetítik, hogy a nyelvtanulás és minden más tanulás szorgalmas munkát igényel” - olvasható a közleményben. Mint írják, a nyelvoktatási stratégián egyetemi és gyakorlati szakemberek sokasága dolgozik hónapok óta. A tervezetet rövidesen nyilvánosságra hozzák, és társadalmi vitára bocsátják.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. augusztus 19. 18:25
Szerintem hadd döntse el mindenki, hogy milyen, és hány nyelvet akar tanulni, vagy hogy akar-e egyáltalán nyelvet tanulni. Ezt nem kéne kötelezővé tenni, mert abból sohase sült ki jó. Aki nyugodtan megvan enélkül is azt nem kell hergelni vele, akinek meg szükséges a munkájához, vagy egyébhez, az úgyis meg fogja tanulni.
dadóka
2011. augusztus 19. 09:24
Nem csodálkozom a baloldali média tálalásán. Szakmailag tényleg jobb, ha nem az angollal kezdődik az idegen nyelv oktatása akkor, ha két nyelvet szeretnénk megtanítani. A baj csak az, - tisztelet a kivételeknek - hogy a diákok nem tanulnak, a szorgalmukról meg ne is beszéljünk. A tapasztalatom az, hogy a tanulók többségének elég lenne egy idegen nyelvet elsajátítani, de azt használhatóan és legyen választható a második idegen nyelv. Megjegyzem, hogy az oktatás minden szintje szeretne már végre egy kis stabilitást és nyugalmat. Csináljuk végig azt, amit a szakma jónak tart és döntés született róla. Sajnos az oktatásban jelentkező gondokat nem tudja kezelni az iskola és a tanári kar, mert a problémák egészen más természetűek. Javaslom, hogy ne keseregjünk, hanem dolgozzunk!
OrangeOrder
2011. augusztus 19. 08:22
De azért jólesett egy kicsit hisztizni, ugye? Mert azért akkor is köcsögök, mi? Mekkora szar alakok vagytok, kedves ellenzék :)
Teacher
2011. augusztus 18. 22:41
Nem kötelező mindenhol az angol. Nálunk pl. a német a kötelező és azt utálják a szülők és gyerekek egyaránt. A szülők és gyerekek az angolt akarják. A lurkókat motiválja a számítógép (mindennél és mindenkinél jobban, nincs az a tanár aki felvenné vele a harcot) a szülőket pedig a használható tudás. A nyelvtudást igénylő állások több mint 90%-a angolt kér. Ez itt nem a reklám helye, szóval nem akarok olyan oldalakat említeni ahol leellenőrizhető az adat. (keress egy professzionális hirdető oldalt) Az orvosi, gyógyszerészeti kutatások, a légi irányítás, a hadászat, a mélytengeri kutatások, a tőzsde és ...még sorolhatnám mi-minden nyelve az ANGOL. Ha tetszik, meg ha nem , akkor is, és ezt nagyon jól látják az átlag polgárok, a szülők is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!