Ombudsman: A különélő szülők jogait sérthetik az iskolák

2011. augusztus 29. 14:40

Szabó Máté szerint mind a felügyeletet gyakorló, mind a felügyeletet nem gyakorló különélő szülőt megilleti a gyermek iskolai előremeneteléről, szorgalmáról és magatartásáról szóló információ.

2011. augusztus 29. 14:40

Szabó Máté országgyűlési biztos szerint sérti a jogbiztonságot az, hogy az iskolák maguk döntik el: tájékoztatják-e a különélő szülőt gyermeke magatartásáról, szorgalmáról, tanulmányi előmeneteléről. Az ombudsman felkérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy hívja fel az iskolák figyelmét a tájékoztatási kötelezettségre.

A családjogi törvény rendelkezéseire hivatkoznak azok az iskolák, amelyek csak a gyermeket nevelő, szülői felügyeleti joggal rendelkező szülőnek adnak információ” - olvasható Szabó Máté közleményében. Az országgyűlési biztos szerint az ilyen iskolák eljárása folytán a különélő szülő nem tudják érvényesíteni jogaikat, végrehajtani kötelességüket.

A családjogi törvény szerint a szülök közös döntését igénylő lényeges kérdés a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, iskolájának, valamint életpályájának megválasztása. A közoktatási törvény szülői jogként rögzíti a részletes és érdemi tájékoztatást a gyermek fejlődéséről, magaviseletéről, tanulmányi előmeneteléről. Szülői kötelezettség a gyermek fejlődésének, tanulmányi előmenetelének figyelemmel kísérése, a segítségnyújtás a gyermek kötelességeinek teljesítéshez. A törvény nem tesz különbséget a felügyeletet gyakorló, illetve nem gyakorló szülők között.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!