Felsőoktatási törvény: röghöz kötnék a hallgatókat

2011. szeptember 07. 12:48

Az új felsőoktatási törvény állami ösztöndíjrendszert alakítana ki a jelenlegi finanszírozás helyett. Ennek értelmében 7-15 évig Magyarországon kellene dolgoznia a támogatott diplomásoknak. Végrehajthatják az intézmények összevonását, és 36 milliárdot kivonhatnak a felsőoktatásból - derül ki az Origo összeállításából.

2011. szeptember 07. 12:48

Az Origo megszerezte a felsőoktatási törvénynek a lovasberényi kormányülésen tárgyalt tervezetét. A nem jóváhagyott javaslat legfőbb újdonsága, hogy állami ösztöndíjjal váltaná fel az államilag finanszírozott képzéseket. Ez azt jelenti, hogy a támogatásban részesülő hallgatónak a diploma megszerzését követő 7-15 évig Magyarországon kellene dolgoznia. „Ennek nem teljesülése esetén a képzés költségét a hallgató az intézménynek visszatéríteni köteles” - szögezik le. Tavasszal egyébként Pokorni Zoltán is hasonló ötletet vetett fel, amit Hoffmann Rózsa akkor visszautasított.

A törvény tudományegyetemekre és főiskolákra osztaná a felsőoktatás intézményeit, az egyetemeket 2015-ig kivezetné a rendszerből. Számukra a koncepció a következő alternatívákat kínálja fel: „az átmeneti időszakban minőségjavulásuk vagy integrálódásuk révén bekerülhetnek a tudományegyetemek sorába, vagy főiskolává alakulnak, esetleg magánintézménnyé alakulnak, vagy megszűnnek”.

Az Origo forrásai alapján „az intézmények, szakok, karok megfelelően átgondolt és ütemezett” összevonása továbbra is tervben van, és az a Budapesti Corvinus Egyetemet is érinteni fogja. A jelenlegi koncepció összesen 26 állami egyetemmel és főiskolával számol.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZTE
2011. szeptember 08. 07:21
Most őszintén! Ha elhúz a diák nyugatra honnét fogja megtudni az állam? Itt csak annyi látszik hogy nem dolgozik. Magyarul simán lehet munkanélküli is. Ennek az agymenésnek a megoldásához 2 dolog kell. 1. Ki kell lépni ez EU ból mert nyilván EU-s jogokat sért az ötlet. 2. Szopás de 20 év után újból fel kell építeni a vasfüggönyt az ország köré mint a régi szép időkben. Az a difi csak hogy míg régen elég volt 200 km a magyar - osztrák határra. Mostanra körbe kell keríteni az egész országot mert ukrajna kivételével bárhová lesz érdemes disszidálni. Disszidálni ó ez a régi szép kommunista szó majd most megint használatba kerül....
Balu kapitány
2011. szeptember 08. 00:54
Már megint a Fidesz kettős beszéde érhető tetten ez a javaslaton is. Amikor a szocialisták próbálkoztak ezzel akkor még a jobbágyok röghöz kötöttségéhez hasonlították. Most ez micsoda?
vero1_
2011. szeptember 07. 23:58
aki mindezt kritizálja (ami még meg nem történt) az csókoljon kezet a magyar bálint - horn gábor kombónak. ők már bizonyítottak.
foxi
2011. szeptember 07. 20:31
Kedves Fórumtársak, talán nem kéne itt farizeusként viselkedni. Ki a fene sajnálta/ sajnálja a bukaresti kormányt amikor tömegesen hagyták el Magyarország irányába az orvosok , tanárok , sportolók,filozófusok :-) ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Tam%C3%A1s_G%C3%A1sp%C3%A1r_Mikl%C3%B3s ) ? Vagy mondhatnék számos más országot is ahonnan végzett szakemberek , sportolók jöttek hozzánk. Emlékeztetőül: annak idején Ceauşescu többször megpróbálta az iskoláztatásra költött állami kiadást visszakövetelni, vagy a németektöl beszedni ( Kategorie C: 11.000 DM Personen mit abgeschlossenem Studium ). Nos, nemzetközi tiltakozásra, gondolom Magyarország is tiltakozott, felhagyott a szabadulni vágyók ilyen megsarcolásával. Jobb lenne, ha mi is erősíteni tudnánk, köztudott, hogy az erősebb kutya... Hajrá magyarország !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!