NOL: Büntethetik a szófogadatlan betegeket

2011. október 26. 10:25

Sokszorosára nőhet azok patikában hagyott pénze, akik nem fogadják meg orvosuk tanácsát, és nem kezdenek egészséges életmódba. A kormány napokon belül dönt a „beteg-együttműködési programról”.

2011. október 26. 10:25

Büntetést fizetnek jövőre azok a betegek, akik nem követik orvosaik utasításait - írja szerdán a NOL. A lap birtokába került kormányzati dokumentumból kiderül, az egészségbiztosító a jövőben csökkentheti majd a gyógyszerekhez való közösségi hozzájárulást, amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy páciense nem fogadott szót, és nem szokott le a dohányzásról, nem fogyott, vagy kezdett sportolni, esetleg nem szedte megfelelően korábban felírt orvosságait. A „beteg-együttműködési programot” először a keringési problémákkal élők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében vezethetik be. A lap szerint az egyéni büntetések egy jelenleg 1500–3000 forintos gyógyszerköltséget akár 4–6 ezer forintra emelhetnek majd. Amint azt a NOL írja, a Széll Kálmán Tervben foglaltak nyomán a ciklus végéig összesen 120 milliárd forinttal, a büdzsé harmadával szűkítik a gyógyszerek támogatását.

Tovább szűkítenék a közgyógyellátás keretében elérhető orvosságok számát, a rászorulóknak januártól az adott terápiára szolgáló szerek közül már csak a legolcsóbbat, az eddigi háromhavi adag helyett pedig csak egy hónapra elegendő gyógyszert írhatnának fel az orvosok - közli a portál. Fokozatosan bevezetnék azt is, hogy a receptre konkrét márkanév helyett csak a hatóanyag nevét írhatná fel az orvos.

A nagyon drága és ritka betegségek esetén az első néhány kezelést a gyártónak kellene finanszíroznia, és annak finanszírozását a biztosító csak javulást mutató eredmények esetén folytatná.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. október 27. 06:35
Ez nem büntetés, hanem a saját, tudatos cselekedet következményeinek a vállaltatása. Ideje volt.
nyugalmazott tanár
2011. október 27. 06:34
Büntethetik a szófogadatlan betegeket Csak azokat, akik közpénzeket fogyasztanak, miközben a kezelést megtagadják, amikor az orvosi utasításra fittyet hánynak.
Soma
2011. október 26. 15:25
Fűben, fában orvosság! Várom az első Sámán-képző tanfolyamot! /Még az is lehet, hogy sokan tovább élnek, ha messzire elkerülik a gyógyszertárat/ !
Gombóc XVI. Artúr
2011. október 26. 14:47
Nekem erről az egészről a régi mondás jutott az eszembe, mely szerint a "halott indián a jó indián"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!