Ombudsman: Lehet fotózni Orbán jegyzeteit

2011. október 21. 14:58

Jóri András adatvédelmi biztos szerint a miniszterelnök jegyzete nem tartalmaz védendő személyes adatot.

2011. október 21. 14:58

Orbán Viktor jegyzeteinek lefényképezésével és a fotó közlésével az Origo nem sértette meg a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok megismeréséről szóló törvényt. A miniszterelnöki beszéd jegyzete nem tartalmaz védendő személyes adatot, ezért közzététele nem jogsértő - áll az Origo kérésére készített állásfoglalásban az adatvédelmi biztos. Az oldal azután fordult Jóri Andráshoz, hogy Kövér László házelnök kitiltotta a parlamentből az Origo, az Index fotósát, miután azok lefényképezték majd közzé is tették Orbán Viktor jegyzetét.

Az ombudsman szerint az országgyűlés ülésén részt vevő miniszterelnök, illetve országgyűlési képviselő közfeladatot ellátó személy, akinek feladatkörével nemcsak a plenáris ülésen vagy a bizottsági munkában való részvétel függ össze, hanem szinte minden, amit az országgyűlésben tesz. Mivel az országgyűlés ülései - főszabályként - nyilvánosak, az adatvédelmi biztos szerint minden képviselőnek számolnia kell azzal, hogy bármi, ami az ülésén elhangzik vagy történik, a legszélesebb nyilvánosságot kaphatja.

Jóri szerint esetenként dönthető csak el, hogy egy adat védendő személyes adatnak, közérdekből nyilvánosnak vagy közérdekűnek minősül-e, illetve, hogy nyilvánossága korlátozható-e. A szóban forgó miniszterelnöki beszédtervezet szerinte közérdekű adatot tartalmaz. Kitért arra is, hogy a döntés megalapozását szolgáló adat nyilvánosságra hozataláról az adatot kezelő (jelen esetben a miniszterelnök) dönthet. Ezen dokumentumok nyilvánosságra kerülését a törvény azonban nem tekinti olyan súlyú sérelemnek, hogy ahhoz szankciót fűzne.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. október 24. 08:42
Ombudsman: Lehet fotózni Orbán jegyzeteit Orbán: Lehet keresni új ombudsmant!
vero1_
2011. október 23. 10:12
hát persze, hogy lehet fotózni. ha előtte megkérdezik és megengedi. és nyilvánosságra is lehet hozni. ha előtte megkérdezik és megengedi. ha volt/van benne személyes adat, (amit jóri szerint is a min.elnök dönt el) akkor szankció is lesz mellé.
kamasuka
2011. október 22. 19:14
Gondolom valami olyasmit akartak látni, mint: "Mély lélegzetvétel" "Megvárom a szünni nem akaró tapsot" -... meg ilyenek. Sajnos, kedves újságíró, ez nem a Molnár Csabi jegyzete volt ...
Fakutya ezredes
2011. október 22. 09:58
Pálfy G. Istvan. 1994. Aztán következett a híres szájról olvasás esete, amikor szintén Horn Gyulát érték állítólag káromkodáson. A szájról való leolvasás anyaga nem került képernyőre, mert megakadályoztam. Igaz, az újságokban megjelent, de én nem engedtem képernyőre. Vagyis olyan bűnöket írnak a rovásomra, amelyeket nem követtem el, mások követték el. Pálfy G.: Az 1994-es MSZP-győzelem után Horn Gyula három ember eltávolításához ragaszkodott: Csúcs Lászlóéhoz, Nahlik Gáboréhoz és az enyémhez, és akkor Boross Péter – mint az ügyvezető kormány feje – javasolta, Nahlik Gábor pedig fölmentett. Négy év munkanélküliség következett. Ennyit az ombudsmanrol, a bolsevikokrol, a demokraciarol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!