Origo: Törvény írhatja elő a szülői gondoskodást

2011. november 09. 11:24

Jó tanulást, a testi épségre való odafigyelést és szüleikkel való együttműködést várna el a gyerekektől az új családjogi törvény. Az Origo birtokába került koncepció szerint a szülők kötelességeit is rögzítenék. Harrach Péter szerint „e jogoknak és kötelezettségeknek a kimondása csak szimbolikus”.

2011. november 09. 11:24

Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrásának, a nemzeti fennmaradás biztosítékának nevezi a család intézményét a Harrach Péter és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szociális államtitkárságának szakértői által összeállított családjogi törvénytervezet. A koncepció rögzítené a családi adózást, és sarkalatos törvényekben határozna meg eddig nem szabályozott normákat - tudta meg az Origo.

A törvény rögzítené „a családok védelme szempontjából alapvető jelentőséggel bíró” értékeket és intézkedéseket, mint például a szülők felelősségét gyermekük felé, illetve kötelességüket a testi, szellemi és lelki fejlődéshez szükséges feltételek megteremtésére. A gyerekek részéről a szüleikkel való együttműködés, a saját egészségükre való ügyelés, és a képességeiknek megfelelő tanulmányi eredmények kötelező teljesítése kerülne jogszabályba.

Az Origo birtokába került tervezet szerint a kormány jogszabályba foglalná: a szülő köteles eltartani gyermekét annak nagykorúságáig „akár saját szükséges tartásának korlátozásával is”. Nagykorúvá válása után az utódot terhelné tartási kötelezettség szülei felé. A jogszabályok be nem tartásával kapcsolatban az Origónak egy kormánypárti politikus úgy nyilatkozott: „e jogoknak és kötelezettségeknek a kimondása csak szimbolikus, csupán a kormánypártok családról vallott értékrendjét jelenítik meg”.

A portál értesülései szerint a törvény rögzítené azt is, hogy „a gyermeket nevelő szülők részmunkaidős foglalkoztatásához az állam járulékkedvezményt nyújt”, továbbá, hogy a „gyermekvállalásból adódó nyugdíjhátrányokat az állam kompenzálja”. Az Origo informátora ugyanakkor elmondta, az ehhez szükséges források bevonására egyelőre nem lát reális esélyt.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. november 10. 13:13
Egész életükben segélyből élő férfiak rá fognak döbbenni, a vén szüléket nekik kell majd eltartani. A segélyből élő etnikum meg van róla győződve, jár nekik a segély örök időkre, de nem gondolkodnak előre, mi lesz, ha az őket eltartók el fognak fogyni?!
saddlenode
2011. november 10. 05:10
a törvényt megszegő gyerekeket (meg persze szülőket) átnevelő-táborba kell küldeni, ahol a munkavilágába visszautalt rokkantnyugdíjasok fogják jobb belátásra bírni őket, férfias eszközökkel. erről pár festmény is fog készülni. utána 50 évig természetesen nem lehet elhagyni az országot, hiszen a közösség pénzéből lett átnevelve az illető.
polarexpress
2011. november 10. 03:19
Én magam egy 8 éves kisfiú nevelésével vagyok most elfoglalva, és ennek során érdekes dolgokkal találkozom, pld ul én naponta adok rá tiszta holmit mindent, 3-4 pár cipője van mert nem szabad mindig ugyan abban járni, az osztálytársai között van olyan aki 1 hétig ugyan abban a szerelésben jár, nem rég a szünet utani napon bolhacsipésekkel tele jött haza, van olyan osztálytársa akihez ha hozzá szólok állandóan el kezd sírni,nem sokszor találkozunk, de feltünő, ugyan akkor némelyik anyukának hetente más színű a haja és szép változatos a körme. Ne értsék félre , ez nem lenne baj ha a gyermekek ellátása körüli képmutatás mellett nem szenvednének maguk a gyermekek sokat, miközben a tanárok és szülők egymásra mutogatnak. Másként, a demokrácia nem azonos a káosszal. És most az van. Rendet kell tenni , s ha így hát tegyék. Érdekes az előző rezsim tébolyult költekezése, korrupciós posványa, nyugdíjas szavazók édesgetése, 13 havi , özvegyi nyugdíj, milliós rokkant nyugdíjas tábor, a tsz ek lerombolása, a vidék lezüllesztése, a budapesti combino milliárdos költségei, és funkcionálisan használhatatlan mivolta nem kavart olyan hullámokat mint a jelen rezsim azon próbálkozása, hogy a lerombolt köz-erkölcsöt megpróbálja visszaállítani úgy makro mint mikro környezetben. Én magam drukkolok , hogy sikerüljön, Ja és végezetül aki nem tud jót tanácsolni nekik, az ne demoralizálja a környezetét azzal, hogy csak kritizál, hanem éljen példamutatóan. Én magam támogatom az ötletet és remélem meg is valósul amit terveznek, mert lenne rá igény.
gross
2011. november 10. 03:15
A különbség újságírás és magyarújságírás között az, hogy a tisztességes újságírói munkavégzéshez hozzátartozna az információk kontextusba helyezése: itt elsősorban az, hogy mi változna a jelenlegi helyzethez képest? A magyarországi, rendszerint tájékozatlan, buta és lusta újságírói had erre ritkán képes. Kevés a kivétel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!