Péterfalvi lehet az adatvédelmi hatóság elnöke

2011. november 15. 21:56

Orbán Viktor a korábbi adatvédelmi ombudsmant szánja a megalakuló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöki posztjára. Péterfalvi Attilát a kormányfő jelölte ki a pozícióra, a végleges kinevezést pedig a köztársasági elnök írhatja alá.

2011. november 15. 21:56

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi ombudsmant jelölte ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökévé. A szervezet - amely akár tízmillió forintos büntetést is kiszabhat személyes adatokkal történő visszaélés esetén - létrejöttét még júliusban döntötte el az Országgyűlés - tájékoztat az MTI.

A kormányfő által kijelölt vezető kinevezését a köztársasági elnök véglegesítheti. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábban elmondta: az új intézmény létrehozásával kiszámítható jogvédelmet, kiszámíthatóbb szabályozási környezetet, illetve a hatékony működést kívánnak kialakítani.

Az új hatóság kialakítását szabályozó törvény alapján új fórumot fognak létrehozni, amelynek célja az adatkezelőkkel történő kapcsolattartás. Ez a fórum lesz az adatvédelmi hatóság elnöke által vezetett belső adatvédelmi felelősök konferenciája. Az új hatóság feladatait a parlament fogja meghatározni, vizsgálatok végrehajtására pedig bejelentések alapján és hivatalból is lehetősége lesz.

A változások velejárójaként megszűnik az adatvédelmi ombudsman intézménye - a pozíciót jelenleg Jóri András tölti be. A másik három ombudsmant az alapvető jogok biztosa fogja felváltani, akit két helyettes segít majd. A biztosok személye így nem változok, az egységes ombudsmani rendszer struktúrája viszont eltér a korábbiaktól.

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2011. november 16. 11:08
Most akkor én kérdem, hogy mi a f.szt dumálsz, ha nem értesz hozzá? Legalább a taszos linket olvasd el. Gondolom, EU-jogig még nincs az első évfolyamon...
kalasnyikov
2011. november 16. 07:09
Valóban fontos,hogy végre felálljon egy olyan szervezet,amely azonnal és határozottan leszámol majd olyan portálok szerkesztőivel,mint például a napokban elhiresült ellenszék.hu pufajkásportál. Ennek szerkesztője Ille ur a mai napig azt hazudozza,hogy oldalukat hackertámadás érte. Ugyanakkor néhány hete a nolblog hasábjain beismerte, pusztán a szolgáltató szervere nem volt felkészülve arra,hogy semmi pénzért extra szolgáltatást nyujtson nekik. Nos az ilyen site-okat és felelős szerkesztőiket természetesen a helyükön kell majd kezelni. Hogy hol a helyük?????Na ez az...DDDDD
kalasnyikov
2011. november 16. 03:37
Ideje ,hogy megmutassa a kormány ki az ur a háznál. Elég volt abból,hogy távollétünkben folyamatosan kilopjátok az aprópénzt a kredencből rohadék cuclista rettegők....LOL.
HSL
2011. november 16. 02:50
"A kommunistáknak meg kell érteniük azt az elvet, hogy a rész követelményeit alá kell rendelni az egész követelményeinek. Ha valamilyen elgondolás a rész szemszögéből nézve elfogadható, az egész szemszögéből nézve azonban nem, akkor a részt alá kell rendelni az egésznek. Ellenkezőleg, ha valamilyen elgondolás a rész szemszögéből nézve nem fogadható el, az egész szemszögéből nézve viszont elfogadható, akkor a részt szintén alá kell rendelni az egésznek. Vagyis ez az a szempont, amely szerint az egészet kell szem előtt tartanunk." (Mao)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!