Répássy: Jöhet a hatékony és független igazságszolgáltatás

2011. november 30. 08:26

A hatékony és a független igazságszolgáltatási tevékenység együttes megvalósítására tesz kísérletet az a reform, amelynek sarkalatos törvényeit hétfőn fogadta el az Országgyűlés – közölte Répássy Róbert. Az államtitkár szerint nem minden sarkalatos törvény készül el január elsejéig.

2011. november 30. 08:26

A hatékony és a független igazságszolgáltatási tevékenység együttes megvalósítására tesz kísérletet az a reform, amelynek sarkalatos törvényeit hétfőn fogadta el az Országgyűlés – közölte Répássy Róbert. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára hozzátette: az igazságszolgáltatás függetlensége alapvetően a bíró ítélkezési függetlenségén múlik, és ez minden bíró esetében garantált lesz az elfogadott jogszabályok alapján.

Répássy Róbert az eljárások elhúzódásának általános tendenciájával kapcsolatban elmondta, e tekintetben a központi igazságszolgáltatási régió, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) és a Fővárosi Bíróság érintett elsősorban. Beszámolt arról, hogy négy kerület összevonásával létrejön egy új kerületi bíróság Dél-Pesten, ami csökkenti majd a PKKB ügyterheit. A hatékonyságot új igazgatási módszerekkel kell biztosítani folytatta az intézményi garanciákról szólva. Kifejtette: az új modellben erős, egyszemélyi felelőshöz, az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez kerülnek a jelentős igazgatási hatáskörök azzal, hogy az Országos Bírói Tanács „felügyelőbizottságként” gyakorol kontrollt a tevékenysége felett.

Répássy arról is beszélt, hogy várhatóan lesznek olyan sarkalatos törvények, amelyek nem születnek meg az új alaptörvény január elsejei hatályba lépéséig. Mint mondta, nem találkozott például a családvédelemről, az adózás alapvető szabályairól, az Országgyűlés ülésezéséről, a parlamenti bizottságok vizsgálati tevékenységéről szóló kétharmados jogszabályok tervezetével. Megjegyezte: a hatályos szabályokat január elsejéig mindenképpen hozzá kell igazítani az új alaptörvényhez, az pedig alkotmányos mulasztást eredményez, ha egy új, sarkalatos szabályozási terület törvénye készül el addig.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jag3
2011. november 30. 16:54
Független igazságszolgáltatás ;) Na akkor ez lesz az első a történelemben :p
HSL
2011. november 30. 09:48
még hatékonyabb lenne, ha teljesen megszüntetnénk a bíróságokat és csak a kerületi narifőefftárs tenne forradalmi igazságot
tarackos
2011. november 30. 09:37
Répa, retek, mogyoró. Az igazságszolgáltatás függetlensége súlyosan sérült, másfél év alatt immár többször is. Mivel erre senki sem adott felhatalmazást, így minden egypárti kinevezett mehet majd a szemétdombra a forradalmi kormány minden intézkedésével egyetemben.
G. Pantyelejevics
2011. november 30. 09:17
Jöhet, jöhet! ... kár, hogy minimum 3 évet még várni kell arra is, hogy elinduljon netán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!