Lázár: Alkotmányos megoldásokra törekszünk

2011. december 19. 16:17

Van olyan alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezés, amit egyszerűen beemelnek az alkotmányba, így már nem lesz azzal ellentétes.

2011. december 19. 16:17

Alkotmányos megoldásokra törekszik a Fidesz azokban a rendelkezésekben, amelyeket megsemmisített az Alkotmánybíróság, közölte Lázár János. Hozzátette: a hírekkel ellentétben nem ismerték a testület döntéseit, semmilyen háttéregyeztetés nem volt, tiszteletben tartják az Ab integritását.

A médiaszabályozásban talált alkotmányellenes elemekről szólva elmondta, az Ab döntése szerint a vizsgált szabályozási rész alapvetően alkotmányos, csak részkérdések nem az. Ezt tudomásul veszi a Fidesz, és támogatja a korrekciót, ami valószínűleg a tavaszi ülésszak során történik majd. Hozzátette ugyanakkor, hogy a legfontosabb, hogy az Ab úgy ítélte meg, lehet Magyarországon szabályozni az írott és az elektronikus sajtót. „Húsz év után végre az Ab feketén-fehéren kimondta, igenis lehet az írott és az elektronikus sajtóra szabályokat alkalmazni. Hogy ezek technikai értelemben helyesek vagy helytelenek, jók vagy rosszak, az egy más kérdés” – fogalmazott.

Lázár János sajnálja ugyanakkor az Ab álláspontját a büntetőeljárási törvény több rendelkezésének megsemmisítésével kapcsolatban. Hozzátette: a kormányoldal továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a legfőbb ügyésznek, amíg nagyok a bíróságok ügyterhei – az Országos Bírósági Hivatal elnökével egyeztetve –, legyen mérlegelési jogköre azzal kapcsolatban, hol emel vádat. Az erről szóló javaslatot már benyújtották, és új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályban rögzíteni is fogja a Ház, így az alkotmányos alapelv lesz. Lázár János hozzátette, hogy a más passzusokat érintő Ab-döntéseket részletesen elemzik majd „az igazságszolgáltatás hatékonysága szempontjából, mert az igazság mihamarabbi kiderülése mindenki számára fontos Magyarországon”. Lázár szerint „alkotmányos megoldásra fogunk törekedni az Ab döntését tiszteletben tartva”, várhatóan szintén a tavaszi ülésszakban. Az eljárások gyorsításáról nem mondanak le.

Az egyháztörvény megsemmisítésével kapcsolatban azt mondta, okafogyottnak tartja a döntést, hiszen a testület a Fidesz szakértőihez hasonlóan eljárási hibákat állapított meg, s már pénteken bejelentették: hatályon kívül helyezik a törvényt. Az érdemi tartalmában nem változó új egyházügyi törvényt várhatóan december 30-án fogadja el az Országgyűlés. Megjegyezte, az átmeneti törvényben is szabályozzák majd az egyházügyi törvény legfontosabb alapelveit, így például hogy a parlament dönt arról, hogy mi lehet egyház és mi nem.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2011. december 20. 07:34
Egyszerűbb lenne fiúk, ha az Alkotmánybíróságot összevonnátok a Fidesz frakcióval, nem lenne ez a sok baszakodás.
huttinger
2011. december 19. 23:50
"""Lázár János sajnálja ugyanakkor az Ab álláspontját a büntetőeljárási törvény több rendelkezésének megsemmisítésével kapcsolatban. Hozzátette: a kormányoldal továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a legfőbb ügyésznek, amíg nagyok a bíróságok ügyterhei – az Országos Bírósági Hivatal elnökével egyeztetve –, legyen mérlegelési jogköre azzal kapcsolatban, hol emel vádat.""" Kicsi Lázár. Hol van leírva a törvényben, hogy az ügyészségnek csak addig van mérlegelési jogköre amíg "" nagyok a bíróságok ügyterhei"". És ha már nem lesznek ügyterheik akkor nem lesz mérlegelési jogkörük? Akkor így kellett volna leírni kicsi Lázár, de nem így tettétek! Ja és hogy is hívják az Országos Bírósági Hivatal elnökét? Szájer Józsefnét akartál mondani ugye? Majd szóltok Józsinak, hogy szóljon a nejének? Úgy gyorsabb ugye?
Aldo Raine hadnagy
2011. december 19. 22:04
"Lázár: Alkotmányos megoldásokra törekszünk" Csak valahogy soha nem sikerül ez nektek Jani.
=nessuno=
2011. december 19. 18:14
Elszabott törvényhez igazítjuk az alkotmányt....Gratulálok, ez ám a jogtechnikai bravúr. Gombhoz a kabátot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!