A Fitch szerint is bóvlik vagyunk

2012. január 06. 14:53

Egy fokozattal „BBB-”-ról, „BB+”-ra minősítette Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságait a Fitch Ratings. A hitelminősítő továbbra is negatív kilátások alatt tartja az országot. A hitelminősítő szerint ezek az „unorthodox” gazdaságpolitikának köszönhetők. A forint a bejelentés hatására pillanatok alatt több mint két forintot gyengült az euróval szemben, de negyed óra múlva korrigált, teljesen eltűnt a leminősítés hatása.

2012. január 06. 14:53
Egy fokozattal „BBB-”-ról, „BB+”-ra minősítette Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságait a Fitch Ratings. A hitelminősítő továbbra is negatív kilátások alatt tartja az országot.  A Fitch indoklása szerint a leminősítés tükrözi az ország fiskális pozíciójának, a külső pénzügyi környezet, valamint a növekedési kilátások romlását. A hitelminősítő szerint ezek az „unorthodox” gazdaságpolitikának köszönhetők.
 
A Fitch emlékeztet, hogy amikor tavaly novemberben negatív kilátás alá vette Magyarországot, akkor jelezte, hogy ha a rosszabbul alakulnak a gazdasági kilátások akkor ez negatív lépést okozhat. A minősítő szerint ezek megvalósultak. A Fitch rontotta a 2012-re vonatkozó GDP előrejelzését is, az eddigi fél százalékos növekedésről fél százalékos csökkenésre. A hitelminősítő szerint november óta növekedtek a fiskális és külső finanszírozási kockázatok, a befektetői bizalom pedig romlott.
 
A leminősítés bejelentését következően a forint számottevően gyengült hatására, pillanatok alatt 317 helyet 319,50 forintot is kellett adni egy euróért. Negyedórával később azonban szinte teljesen eltűnt a leminősítés hatása és korrigált a forint – írja a portfolio.hu.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. január 06. 21:31
Már csak azt nem értem, mi ennek a relevanciája? Ha csak az nem, hogy ezentúl minden további leminősítést a Ft erősödése fog követni! Erre mondják, hogy ez már a csúcs!
tutturuttu
2012. január 06. 20:44
69 baromarcúnak nem tetszett ez a cikk! Hát ezek nem a tényeket figyelik,hanem a főnököt,aki fizet nekik!
L066H
2012. január 06. 19:39
Hé ballibek, látjátok ott azt a csücsköt 14 óra tájban? http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/ Na, az volt a ficcs leminősítés hatása. :))))
Biomechanoid
2012. január 06. 18:29
Az egész pénzvilág, az EU tagországai úgy támadnak ránk, mintha legalábbis két tucat atombombánk lenne, és azt valamiféle sumer-hun-magyar dzsihád keretében fel akarnánk robbantani, végső pusztulást hozva ezzel a földre. Ha ez így megy tovább, az Irakból kivont amerikai hadsereg két hónapon belül bevonul "rendteremteni". Miközben csupán annyiról van szó, hogy nem akarunk több drága infúziót az IMF-től, vagyis a mögötte álló pénzoligarchiától. Mintha a mátrixban lennénk, és a gépek akarnának kinyírni minket, öntudatra ébredő embereket. Kurvára kellene nekünk is egy Neo! Úgy tűnik, az atommal való fenyegetőzésnél is nagyobb bűn, ha nem akarjuk vérünkkel szolgálni a pénzimádók szektáját. Irán, Kína és Észak-Korea együtt nem kap annyi kritikát, támadást egy évben, mint mi kaptunk egyetlen hónap alatt. Maaargít, Nóóómális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!