Matolcsy: Stabil és biztonságos a költségvetés

2012. január 26. 17:19

A nemzetgazdasági miniszter közölte: tavaly az EU által figyelt államháztartási mérleg 3 százalék feletti többletet mutatott, és kézben tartott, stabil és biztonságos költségvetése van Magyarországnak.

2012. január 26. 17:19

Az egyszeri tételek figyelembevételével tavaly az államháztartás GDP-arányos hiánya 2,8 százalék volt a vállalt 2,94 százalékkal szemben -  mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságának rendkívüli ülésén. A nemzetgazdasági miniszter közölte: tavaly az EU által figyelt eredményszemléletű államháztartási mérleg (ESA) 3 százalék feletti többletet mutatott. Ez Matolcsy György szerint a  magánnyugdíjpénztári reform által keletkezett többletbevétellel illetve többletjövedelemmel magyarázható.

Az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének egyértelmű pozitív hatásai vannak a költségvetési bevételekre, a foglalkoztatásra, a gazdaság kifehérítésére, és talán a népesedési helyzeten is javított - mondta Matolcsy György. Kifejtette: a személyi jövedelemadóból származó költségvetési bevételek 1 százalékkal nőttek. Matolcsy György hangsúlyozta: a korábban várt 3 százalékos bővülés helyett 1,3-1,4 százalékos gazdasági növekedés volt 2011-ben, és ennek ellenére is 42 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.
A miniszter kiemelte: kézben tartott, stabil és biztonságos költségvetése van Magyarországnak.

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. január 27. 11:46
És ehhez mit szólt? "A legtöbben néhány millió forintot, de volt, aki tizenötmilliót is megtakarított azon képviselők közül, akik éltek a múlt ősszel fideszes kezdeményezésre elfogadott devizahitel-végtörlesztéssel. " "Legalább két feltételt említett eddig az Európai Bizottság, amelyek teljesítése nélkül Magyarország még csak a tárgyalásokat sem kezdheti meg az IMF-EU-hitelprogramról, Giró-Szász András kormányszóvivő mégis azt állította pénteken, hogy semmilyen feltételük nincs a tárgyalásoknak."
Secnir
2012. január 27. 11:34
hát én láttam tegnap a meghallgatást. Én inkább úgy nevezném: mantraismételgetés. Kvázi bármit kérdeztek a bizottság képviselői, ugyanazt hajtogatta. Amikor megcáfolták, nem reagált, ugyanazt mondogatta tovább. a legszebb mondatai között volt, amikor azt mondta, hogy az egykulcsos adó meghozta a kedvet, és látható eredménye a "növekvő születésszám". (ekkor a noti komoly életveszélyben volt). Nem probléma számára, hogy a saját minisztériuma és a KSH cáfolta meg egyszerre, ő ezt hajtogatta, mint sikert. Meg hogy az egykulcsos adó jelentős többletbevételhez juttatta a gazdaságot. Nem gond, hogy egy adó nem a gazdaságba áramlik, hanem a kincstárba, az sem, hogy a KSH és az NGM szerint is jelentős hiány keletkezett emiatt, ő csak motyogta, hogy ez milyen jó. Megpróbálkozott terelni is erősen félreérthető mondatokkal, pl: "Kiadtunk egy sikerjelentést". Senki nem ütötte le a labdát, mert ez azt is jelentheti, hogy a jelentés volt sikeres, a kiadása vagy a jelentés tartalma volt sikeres. Folyamatosan hazudott, és volt eset, amikor a fideszes képviselők nem is szóltak hozzá ahhoz, amit mondott - mert már nekik is kínos volt. Kérdés az, hogy mikor lesz kínos a csávó a teljes frakciónak, vagy a frakció akkora többségének, hogy "eljusson" Viktorig? Ne felejtsük, hogy olyan ügyes volt, hogy a 2010-es költségvetést még novemberben módosítgatta(!), és a 2012-es iránymutató számait karácsony előtt más-más képviselőnek másképp mondta el (ebből eredt, hogy három módosító indítványban három különböző szám szerepelt). Arra hivatkozik, hogy az IMf egy nagy család. "Értik, ugye: ÁJ-EM-EF! International Monetary Fund! Mi ennek a családnak vagyunk a tagja, és a családtagok segítik egymást, ugye?" Kérdésre, hogy nem kellene-e visszaállítani a Pénzügyminisztériumot (fideszes képviselők kicsit krahácsoltak, de nem szóltak) semmit nem mondott, mintha nem is kérdezték volna. szerintem el kell zavarni a halál náthás faszára.
trespass
2012. január 27. 09:07
Ne bántsátok a Matolcsyt. Komoly haladást mutat az ország, már eljutottunk A-ból a B-be...
peninsulavaldes
2012. január 27. 08:52
Még a hálószobákban is érezhető a hatása! Megjött az emberek kedve, tudtam meg MGY minisztertől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!