Perelhetnek Jóri András volt munkatársai

2012. január 09. 12:00

Köremailben mondtak fel az új ombudsmani hivatalban a korábbi adatvédelmi biztos legtöbb munkatársának. A dolgozók munkaügyi pert fontolgatnak.

2012. január 09. 12:00

Jóri András korábbi adatvédelmi biztos 39 munkatársát bocsátották el január elején, amit Zombor Ferenc, az újonnan létrejött Alapjogi Biztosi Hivatal főtitkára az új hivatalok létrejöttével és a kisebb költségvetési kerettel indokolt. Az Origót az esetről tájékoztató dolgozókat a leginkább az háborította fel az ügyben, hogy a főtitkár a felmondásról köremailben tájékoztatta az érintetteket, így a címlistából mindenki számára kiderült, hogy kiket küldtek még el. Emellett a távozás egyéb körülményeit is megalázónak tartották. Az Origo által megkérdezett volt munkatársak mindegyike fontolgatja, hogy munkaügyi pert indít a hivatal ellen a felmondás szerintük szabálytalan körülményei miatt. Valamint azért is, mert szerintük a Munka Törvénykönyve alapján az új hivatalnak a személyi állományt is át kellett volna vennie.

Zombor Ferenc, az ombudsmani hivatal főtitkára a felmondás módjáról elmondta: nem látja adatvédelmi szempontból sem problémásnak az elbocsátást. „A kollégák egy csapatban dolgoztak, egymás között úgyis hamar kitudódott volna, kinek mondtak fel” – fogalmazott.

Az új Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot – mely az adatvédelmi ombudsman feladatait vette át – vezető Péterfalvi Attila egyik munkatárs azt mondta, 10-12 főt leszámítva Péterfalvi a most elbocsátott szakemberekkel kívánja feltölteni stábját. A portálnak nyilatkozó érintett dolgozó viszont elárulta, fele annyi fizetést kapna csak, mint eddig, ennyiért pedig nemet fog mondani. Úgy tudja, hogy többen is hasonlóan gondolkodnak, mint ő. Az Origo információi szerint egyébként szintén köremailben mondtak fel a jövő nemzedékek korábbi biztosa, Fülöp Sándor 11 és Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman több munkatárásnak.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flo
2012. január 09. 13:52
Na, ilyen emberekre bízta szeretett kormányunk és drága vezetőnk az alapjogok védelmét.
liberálzöld.
2012. január 09. 12:34
Tort ül a "Nemzeti" butaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!