Navracsics: Csak a bírók nyugdíjazásában nincs egyetértés

2012. február 14. 09:38

A miniszterelnök-helyettes szerint a bírók nyugdíjazásának ügyében tér el leginkább a kormány és az Európai Bizottság álláspontja. Navracsics a jegybanktörvény és az adatvédelmi szabályozás ügyében megállapodásra számít.

2012. február 14. 09:38

A bírók nyugdíjazásának ügyében van a legnagyobb véleményeltérés a kormány és az Európai Bizottság (EB) között azon három kérdés közül, amellyel kapcsolatban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – közölte Navracsics Tibor az m1 Ma reggel című műsorában. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: az EB arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírók nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív. A kabinet viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az „definíciószerűen nem lehet diszkriminatív”.

A másik két kérdésben, a jegybanktörvény és az adatvédelmi szabályozás ügyében Navracsics megállapodásra számít. Arra a kérdésre, hogy az adatvédelem esetében születhet-e olyan megegyezés, amely alapján Jóri András korábbi adatvédelmi ombudsman visszakapja a mandátumát, a tárcavezető azt válaszolta: meggyőződése, hogy „itt nem erről van szó”. Kérdésre azt is elmondta, hogy a médiatörvény esetében szerinte nagy valószínűséggel nem indul kötelezettségszegési eljárás.

Szijjártó Péter ugyancsak az m1 reggeli műsorában, szintén a kötelezettségszegési eljárásokról szólva kifejtette: folyamatos a konzultáció az EB-vel, „tehát nem úgy fog történni, hogy egyszer csak derült égből villámcsapásként az Európai Bizottság kap három témában választ a magyar kormánytól”. Mint fogalmazott, vannak olyan kérdések, amelyekről a kabinet úgy véli, „jogilag is nekünk van igazunk”, mégis kész változtatni, mert a nemzeti érdek szempontjából nem tartja olyan kritikai fontosságúaknak, hogy élezze a konfliktust. A bírák nyugdíjazásáról Szijjártó azt mondta, Navracsics Tibor egy kompromisszumos megoldást terjeszt majd elő, és ha kell, a szerdai kormányülésen még áttekintik a témát. A kormánynak péntekig kell válaszolnia az EB felvetéseire.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. február 14. 13:32
Érti egymást az Orbán és az EU, mért fontos az egyiknek e vén bírákat aktív állományban hagyni, s mért volna szükséges minél előbb leváltani őket, ám az okokat egyik oldalról sem volna tanácsos felsorolni: Orbán nem kerülhetné el az antiszemitizmus vádját, az EUnak sem volna ajánlatos beismerni, Gyurcsánnyal Bajnaival, meg a magyar liberálisokkal milyen jól együtt tudtak működni,mely együttműködésre az ország oly kegyetlenül ráfizetett. Pénzügyben, igazságügyben, politikában, médiában egy bizonyos csoport túl van reprezentálva, de nyíltan nem ajánlatos róla beszélni.
tarackos
2012. február 14. 13:00
"Navracsics: Csak a bírók nyugdíjazásában nincs egyetértés" Nem gond Tibike, majd Nelli lerajzolja mit kell tenned Te pedig végrehajtod ahogy megígérted...
sky.net
2012. február 14. 11:24
mit kell egyetérteni : belügy vagy nem ? ha belügy akkor brüxeltől az imf ig mindenkinek kuss van nincs köztes opció vagy van szabad döntési joga a 2/3 os parlamentnek saját országában vagy lófasz az egész
Senior
2012. február 14. 10:39
"mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni" Helyes, de akkor az vonatkozzon az összes, állam által fizetett népekre, mindenek előtt a politikusokra is, az önkormányzati képviselőtől a KE-ig. A nyugdíjas bíró elmehet a versenyszférába ügyvédnek, a politikusok zöme meg kp. kukásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!