Ombudsman: Sérültek a felvételizők jogai

2012. február 02. 11:49

Szabó Máté szerint sérülnek a felvételizők jogai, mert csak két hetük maradt arra, hogy a feltételek megváltozása miatt újragondolják lehetőségeiket és döntésüket. Az alapjogi biztos emlékeztetett arra, hogy csak a felvételi tájékoztató megjelenése után fogadták el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt.

2012. február 02. 11:49

Szabó Máté ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és „életre szóló döntést hozzanak”. Álláspontja szerint a kialakult helyzet nem biztosít kellő időt a megalapozott döntések meghozatalához, és ezzel sérülnek a fiatalok jogbiztonság követelményéből fakadó jogai. 

Rámutat arra, hogy „a felkészülésre rendelkezésre álló idő megállapításánál nem kizárólag a jogalkalmazó hatóságok, hanem a jogi szabályozással érintett természetes és jogi személyek reális szükségletét is figyelembe kell venni”. Megállapítása szerint a „mára előállott körülmények” nem adnak kellő időt, illetve ellehetetlenítik, vagy nagymértékben megnehezítik a továbbtanulni kívánó fiatalok és családjuk felelős döntéshozatalát.

Az alapjogi biztos emlékeztetett arra, hogy a felvételi tájékoztató megjelenése után fogadták el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt, melynek hatására a felsőoktatási intézményeknek át kellett alakítaniuk a képzési rendszerüket. A felsőoktatásért felelős minisztert január elején fogadta el a 2012. szeptember 1-jétől érvényes keretszámokat; és január 20-án alkotta meg az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésről, továbbá a hallgatói hitelrendszerről szóló jogszabályokat. A képzési költségek viselésének szabályait 2012. január 31-én elektronikus formában hozzák nyilvánosságra, azaz ekkor derült ki, melyik intézményben és melyik szakon mennyibe kerül majd a képzés. Szabó Máté szerint az elektronikus felvételi tájékoztatóban a korábban meghirdetett képzések egy részét a változások miatt törölték, a jelentkezőknek pedig mindössze két hetük maradt, hogy a friss információk alapján újragondolják a lehetőségeiket.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2012. február 02. 23:50
Aki 2 hét alatt nem tud dönteni, annak 4 hét is kevés. És igen. Feltételek változásával csoportok, rétegek jogai sérülnek. Ez minden esetben így van.
Elinor Yosef
2012. február 02. 22:10
Nincs ennek a Szabó Máténak egy fia? Nem jósolok neki nagy jövőt.
nyugalmazott tanár
2012. február 02. 17:43
Aki már látott belülről iskolát, - akár diákként, - az tudja, hogy az "évek óta készül" valójában többnyire az utolsó félévet jelent. Sokszor meg hibás önismeretet, téves önértékelést.
Forsz
2012. február 02. 17:10
Szabó Mátétól - akit mellesleg nagyra tartok - mindössze azt kérdezném, hol található a jogrendszerben, hogy mennyi időnek kell rendelkezésre állani egy felvételivel kapcsolatos feltételváltoztatáshoz. Természetesen ez nincs megszabva sehol, tehát erős kifejezés az, hogy a felvételizők JOGAI sérültek. Legfeljebb azt jelentheti ki, hogy méltánytalan, netán előnytelen számukra ez a változtatás. Ehhez viszont nincs szükség ombudsmanra, ezt akárki kijelentheti, mivel ez nem más, mint egy szubjektum! Egyébként, van akinek elég, van akinek nem. Szó sem lehet tehát JOGSÉRELEMRŐL. Az viszont lehet vita tárgya, hogy az intézkedés nem felel meg az életszerűen elvárható követelményeknek és ezért méltányossági felülvizsgálata indokolt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!