Balog: A cigánykérdés nem probléma, hanem lehetőség

2012. április 12. 15:12

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint a cigánykérdésben nem a problémát, hanem a lehetőséget, az erőforrást kell meglátni.

2012. április 12. 15:12

A cigánykérdésben nem a problémát, hanem a lehetőséget, az erőforrást kell meglátni — jelentette ki csütörtökön Marosvásárhelyen, az erdélyi magyar ajkú cigányok helyzetével foglalkozó konferencián a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Balog Zoltán szerint a cigányság felzárkóztatása területén csakis a szakértelem és az elköteleződés ötvözésével lehet sikereket elérni. Jellegzetesen posztkommunista problémának minősítette, hogy a magyarországi cigányság kiszorult a munkaerőpiacról. Hozzátette, „ha valaki hosszú ideig nem tud gondoskodni magáról, egy idő után már nem is akar”. Megemlítette azt is, hogy a magyarországi közmunkaprogram jelenleg többe kerül, mint ha segélyt adnának a rászorulóknak, de megadja annak az esélyét is, hogy a mély szegénységben élők visszakerüljenek a munkaerőpiacra. „Szemléletváltás nélkül ugyanis hiába öntjük a pénzt a lyukas fenekű zsákba” — fogalmazott az államtitkár.  

Balog szerint ma Magyarország egyik legnagyobb baja, hogy 1,2 millió polgára él mély szegénységben. Ennek a kategóriának mintegy fele roma identitású. Hangsúlyozta, hogy „egyszerre kell látni a szegénység ügyét és a cigányság ügyét”. Fontosnak tartotta, hogy a lecsúszott társadalmi rétegeket úgy segítsék, hogy a segítségnyújtással ne tegyék tönkre a közösségek önszervező képességét, ahol pedig nem létezik ez a képesség, ott megteremtsék azt. A kultúrát, az identitástudatot is a felzárkóztatás fontos elemének tekintette. „Ha valakinek nincsen öntudata, identitása, azt nem lehet felzárkóztatni” — jelentette ki Balog Zoltán. Az erdélyi magyar ajkú romák fontos identitásformáló pillanatának nevezte, amikor 1990-ben a marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapásban a magyarság oldalán álltak ki. Megemlítette, az erdélyi magyarság is erőforrásnak tekintheti a magyar ajkú cigányokat, akik hozzájárulhatnak a magyar iskolák fenntartásához, a magyar anyanyelv megőrzéséhez. A romániai Országos Kisebbségkutató Intézet szakértői a konferencián elmondták, hogy a romániai népszámlálási adatok kevéssé hasznosak a romák helyzetének a felmérésére. A roma közösség jelentős hányada ugyanis a népszámláláson nem vallja magát romának.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cili
2012. április 15. 07:28
Kb.700 éve keressük a lehetőséget a cigányságban,talán 700 év múlva összejön valami...
MakkA
2012. április 13. 08:24
Ez a gyanús pedigréjú Balog butaságokat beszél. Éppen azért vannak sokan szegények, mert a heréknek öntik zsákszámra a pénzt. Évtizedek óta kínosan vigyáztak, hogy a nyugdíjak emelkedjenek - ma a szegénység leginkább a gyermekes családokat sújtja. Hallod, kormány? Ma minden 5. gyermek szegénységben él, de ez a szegénység fogalom már komoly nélkülözést jelent. Pórias szegénységfogalom szerint (szűk lakás, nincs pénz fontos dolgokra) ötből három gyermek érintett. (egyik gyermekem korosztályos válogatott lehetett volna, de nem volt pénz tagdíjra, edzőtáborokra. Nem nehéz elképzelni, hogy 2014-ben, mikor először fog szavazni, kire fog szavazni, és kire nem. És négy gyermekem van.) A támogatott nyugdíjasok sorban esnek ki a szavazók köréből, az a kevés gyermek, aki még megszületett meg lép be a szavazók körébe. A nyomorból. És azt látják, hogy a numerus clausus miatt nem vettékfel egyetemre, mert a cigány a cigányságára több pontot kapott, mint ő a két nyelvvizsgájára. Nagyon rossz irányba haladunk. A kormány bünteti a dolgozókat, a tanulókat, a tisztességeseket, és jutalmazza a heréket, iskolakerülőket, csalókat, bűnözőket. ma
realista
2012. április 12. 21:30
"A cigánykérdés nem probléma, hanem lehetőség" Persze, lehetőség a további korlátlan pénzkidobásra.
Bisque Béla
2012. április 12. 21:06
Én személy szerint ismertem olyan MAGYAR csigány csapatot, akik a most lebontott IBIS szálloda (Egykori Volga) melletti autómosóban úgy mosták le a kocsimat, ahogy magyar soha. És sosem tünt el belőle semmi, az ülés alá gurult százasokat a kardánboxra tették. Nem igaz, hogy nem tudnak dolgozni és hogy mindegyik csibész lenne. Ezzel együtt van cigánybűnözés, és a börtönlakók 90%-a cigány. Oláh cigány. Az a Raffael, Oláh, Orsós,Kolompár, Tanyi, Szanyi, Puporka féle. De nem szabad általánosítani! Sokkal becsületesebbek, mint a bideslábú kommenisták és biztosan ezerszer többet dolgoztak életükben. Ha ezer évig élnének, akkor sem tudnának annyit lopni, mint azok a gerinctelen férgek és tompaagyú követőik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!