310-315 forintos eurót szeretne Demján

2012. május 23. 08:36

Demján Sándor a Dow Jonesnak nyilatkozva elmondta, nem ért egyet azzal, hogy a kormány az IMF hitelkeretét csak elővigyázatossági alapnak szeretné tekinteni, szerinte annak egy részét gazdaságfejlesztésre kellene fordítani. Az üzletember arról is beszélt, hogy Magyarországnak az eurózónán kívül kellene maradnia, és a 310-315 forintos eurót kellene megcéloznia.

2012. május 23. 08:36

Demján Sándor szerint a magyar kormánynak megállapodásra kell jutnia nemzetközi hitelezőivel és a hitelkeret egy részét a gazdaság ösztönzésére kell fordítania. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a Dow Jonesnak adott nyilatkozatban elmondta: Magyarországnak 18-20 milliárd eurós hitelre van szüksége, ebből 15 milliárd szolgálna elővigyázatossági célokat, 3-5 milliárdot pedig a gazdaság fejlesztésére, a foglalkoztatottság bővítésére kellene fordítani. Hangsúlyozta: az IMF pénzének felhasználása lehetővé tenné a kisebb magyar vállalatok számára, hogy a nagy nemzetközi cégek beszállítóivá váljanak.

Az üzletember nem rokonszenvezik a magyar kormány kinyilvánított szándékával, hogy az IMF hitelkeretet kizárólag elővigyázatossági alapnak tekinti, mintegy biztosítékként a befektetők számára, és változatlanul a piacról óhajtja finanszírozni magát. Demján szerint a magyar gazdaság legégetőbb problémája az, hogy a magyar vállalatok történelmi okoknál fogva tőkeszegények. Ezért a kormánynak a rendelkezésre álló forrásokat a foglalkoztatottság növelésére és a termelő ágazatok fejlesztésére kellene összpontosítania. Szerinte egyedül az élelmiszeripar fejlesztésével egymillió munkahelyet lehetne teremteni. Hozzátette: a járműipar, a vegyipar és a gyógyszeripar még olyan terület, ahol a forrásjuttatás gyors növekedést generálhat. 

Elmondta azt is, hogy a VOSZ véleménye szerint Magyarországnak az eurózónán kívül kellene maradnia, helyette egy jó átváltási árfolyamot kellene megcéloznia. Ezt az euróhoz képest 310-315 forintra tette. Demján támogatja a kormány által bevezetendő új adókat, melynek célja, hogy az EU kívánságának megfelelően ellenőrzés alatt lehessen tartani a költségvetési deficitet. Ugyanakkor hozzátette, hogy az EU az utóbbi két évben kettős mércét alkalmazott Magyarországgal szemben és „óriási hibát” követett el, amikor megtorpedózta a kormány eredeti stratégiáját, amely magasabb költségvetési deficit árán stimulálta volna a gazdaságot. „Magyarország csak növekedés révén tudja törleszteni adósságát, megszorításokkal már semmit sem lehet elérni, mert a háztartások a tönk szélére kerültek, és nincs több megtakarításuk” – fogalmazott Demján.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2012. május 25. 16:09
Na kéremszépen. Az első embert aki ilyet mond, agyon kéne lőni helyben és akkor a többi meggondolná hogy mit beszél. Még mielőtt bárki a fejemhez vágja hogy valami szélső jobb extrémista vagyok, felhívnám a kedves olvasók figyelmét hogy egy kijelentés nem egy hanem emberek és családok százainak a fejéhez tesz pisztolyt mert a fizetés reál értéke még lejjebb csúszik, a törlesztő részletek ill. rezsi költségek meg nőnek. Elhiszem hogy a mélyen tisztelt elmebeteg milliárdos úrnak nincsenek olyan problémái hogy miből fizessen egy csekket hetente, de ha őt ilyen szinten nem érdekli hogy hányan döglenek bele a számmisztikájába, akkor a jogalap megteremtődött arra hogy mást se érdekeljen az ő élete ill. léte.
Viktus
2012. május 23. 14:04
Több mint 350 ezer forintot fizetett a volt Nemzetierőforrás-minisztérium áprilisban, hogy a sportfm.hu portálon megjelenjenek a sportért felelős államtitkárságot népszerűsítő anyagok. Tizenöt ilyen hír jelent meg, és nem volt bennük túl sok munkája a megbízott cégnek, szinte valamennyi szó szerinti átvétel más forrásból, az esetek egyharmadában magának az államtitkárságnak a sajtóközleményeiről van szó. Az államtitkárság sem elégedett. http://index.hu/belfold/2012/05/23/kopipesztelest_vett_szazezrekert_a_nefmi/ Mennyi ilyen van ebben az olcsóbb államban ...
bigyomail
2012. május 23. 11:57
Milyen kis aranyosak ezek a Fidesz-közeli vállalkozók. Na nézzük: "az IMF pénzének felhasználása lehetővé tenné a kisebb magyar vállalatok számára, hogy a nagy nemzetközi cégek beszállítóivá váljanak." Én beszállítója vagyok nem egy nagy nemzetközi vállalkozásnak, itthon is, meg Ausztriában is. Ehhez nem kellett semmi más, mint néhány, mindenki számára elérhető EU-s pályázati forrás. Miért is kellene állami hitelből finanszírozni bármit is? És főleg: mire és hogyan kellene Demján elképzelésében elkölteni ezt a pénzt? "Az üzletember nem rokonszenvezik a magyar kormány kinyilvánított szándékával, hogy az IMF hitelkeretet kizárólag elővigyázatossági alapnak tekinti, mintegy biztosítékként a befektetők számára, és változatlanul a piacról óhajtja finanszírozni magát. " Ez igaz. De nem azért, amiért ő mondja, hogy tőkét juttassanak a magyar vállalkozásoknak, hanem azért, mert van nem kicsi különbség 9-10%-os piaci és a 3-4%-os IMF hitel kamata között. Az ugyan igaz, hogy a magyar vállalkozásoknak nincs tőkéje, és kellene, hogy legyen, csakhogy nem a vállalkozások tőkeképző képességével van a gond, hanem az állam állandó és folyamatos sápolásával, amivel ezt a képzett tőkét az állami elvonások minimalizáljak. Ergo: éppen, hogy nem kellene üdvözöni az újabb és újabb adókat. Ha a kormánynak az a célja, hogy nőjön a foglalkoztatás, semmi más dolga nincs, minthogy befejezi a vállalkozások kizsigerelését és túlszabályozását. Nem tennie kell valamit, hanem éppen hogy "kevesebbet kell tennie", mint amennyit ma tesz. És főleg nem kell az államnak fejlesztenie. A kormány passzivitása ebben az esetben sokkal hatékonyabb, mint az aktivitása. És végül a címben is említett magas forint-euró árfolyamról: Ha én is olyan önző és szűklátókörű lennék, mint kedvenc Fidesz-közeli vállalkozónk, akkor azt mondanám, hogy hajrá! Sőt, legyen az 350 is. De én hallottam már olyanokról, hogy hazaszeretet, nemzet iránti felelősség, meg más olyan dolgok, amik a Fidesz környezetében gazdagodó vállalkozóknak nem mond semmit. Mert addig egyszerű a képlet, amíg csak magamra gondolok. Mivel a bevételeim java részt euróban jönnek, minden egyes forintbedöntés nekem hasznot hozott. Még is minden egyes alkalommal azt mondtam, hogy ez nem jó. No nem nekem, mert nekem jó volt minden Orbán, Matolcsy, Kósa nyilatkozat, ami után zuhant a forint, de az országnak, a hazámnak, a benne élő embereknek ez nem jó. Mert drágul a kenyér, a benzin, a törlesztőrészlet. Nem csak magunkra kell ám gondolni, hanem a többi emberre is. Tehát javaslom: nézzen utánna a következő szavak jelentésének: nemzeti felelősség, hazaszeretet. És akkor nem csak magára, hanem talán egyszer az országra is gondolni fog. Mert nem ám az a hazaszeretet, mint azt sokan hiszik, hogy nemzeti zászló alatt elénekeljük a székely himnuszt és Trianont emlegetünk, ha kell, ha nem, hanem az, ha magyar embereknek adunk munkát és a magyar államnak fizetünk adót és a saját anyagi hasznunk elé helyezzük az ország érdekét.
Soma
2012. május 23. 11:38
Mielőtt kijelentjük, hogy az IMF hitelt mire kellene fordítani, érdemes lenne megvizsgálni, hogy mire lehet fordítani! Nem mindegy! /Amúgy vissza kellene fizetni az ellopott nemzeti vagyont! A "hozadékból" nagyobb részben az állam bevételeit kellene növelni, nem az új dzsentrik luxusát/.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!