Nem lép hatályba a teljes családvédelmi törvény

2012. június 29. 15:09

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a családvédelmi törvény örökléssel kapcsolatos rendelkezéseinek hatálybalépését, mert azok nincsenek összhangban a jelenleg hatályos polgári törvénykönyvvel. Az AB eljárását Szabó Máté alapjogi biztos kezdeményezte.

2012. június 29. 15:09

A jogbiztonság követelményének sérelme miatt felfüggesztette az Alkotmánybíróság a jogszabály törvényes örökléssel kapcsolatos rendelkezéseit, melyek szerint „elsősorban” a rokonok és a házastárs örökölnek. A jelenleg hatályos Polgári Törvénykönyv viszont rögzíti, hogy a bejegyzett élettárs egyértelműen a házastárssal azonos szinten örököl. Vagyis a családvédelmi törvény szerint például leszármazó hiányában a testvér örököl, míg a polgári törvénykönyv szerint a bejegyzett élettárs. 

Az ilyen súlyos bizonytalanságok kiküszöbölése érdekében az AB felfüggesztette a törvényes öröklésről szóló rendelkezések hatályba lépését: erre az új alkotmánybírósági törvény alapján az idei évtől kezdődően van lehetősége a testületnek.

A határozathoz Pokol Béla és Szívós Mária alkotmánybírák különvéleményt csatoltak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!