Az MSZP szerint az oktatási kormányzat kudarca az Ab döntés

2012. július 04. 12:38

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság hallgatói szerződésekkel kapcsolatos döntése ismételten azt támasztja alá, hogy az oktatási államtitkárságon kapkodó, meggondolatlan munka folyik, ami veszélyezteti az oktatás egészét, benne a felsőoktatás működését és színvonalát.

2012. július 04. 12:38

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet, amelyet a két szocialista politikus közleményében a magyar egyetemi hallgatók „röghöz kötésének” intézményeként határozott meg. Kunhalmi Ágnes és Hiller István ezzel kapcsolatban azt írja: az MSZP tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését és egyetért azokkal a szakértői véleményekkel, amelyek szerint a magyar oktatásügyben zajló kaotikus politika rombolja az ország jövőjét. „Ha a magyar egyetemeken és főiskolákon olyan színvonalú munka folyna, mint az oktatási államtitkárságon, már régen leállt volna a tanítás” – jegyzik meg.

Az MSZP-s politikusok ezért arra szólítják fel az oktatási államtitkárságot, hogy hallgasson a felsőoktatási intézményekre és szakértőkre, végezzen olyan munkát, amely alapján az intézmények el tudják látni feladataikat. A közleményben utalnak arra is, hogy részben a most megsemmisített szabályozás hatására idén 32 ezer fővel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. Ezeknek a tanulóknak már az Alkotmánybíróság döntése sem adja vissza az esélyt, a tavasszal elmulasztott lehetőséget csak később hozhatják be, ezért pedig egyértelműen a kormány dilettáns felsőoktatási szabályzása felelős — hangsúlyozzák.

Kunhalmi Ágnes és Hiller István felhívja a figyelmet arra is, hogy a fél éve elfogadott új felsőoktatási törvényt máris módosítani kell, ahogyan a felvételi helyes elosztásáról szóló kormányrendeletet is, és az sem tartják véletlennek, hogy egy éven belül a harmadik felsőoktatásért felelős államtitkár foglalja el a helyét.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetahó
2012. július 04. 14:00
Én Rózsikát kötném röghöz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!