Gyorsabban kötjük le az uniós forrásokat

2012. július 27. 08:02

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felgyorsította az európai uniós fejlesztési források felhasználását, hogy Magyarország 2013 végéig biztosan lekösse, és 2015 végéig felhasználja a hétéves keretet.

2012. július 27. 08:02

Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke elmondta: folyamatosan egyszerűsítik a jogszabályi, illetve a teljes üzleti környezetet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) közösen annak érdekében, hogy az európai uniós, 2007-2013. évi 8.200 milliárd forint fejlesztési keretet teljes egészében fel tudja használni Magyarország.

Példaként említette, hogy a pályázónak a korábbinál jóval kevesebb dokumentumot kell beadnia, a közreműködő szervezet az állami adatbázisban lévő céginformációt automatikusan lekéri. Emellett a pályázó az NFÜ-től elektronikus levelet kap a támogatási igényével kapcsolatos döntésről, a határidők lejártára pedig automatikus emlékeztetőben hívják fel a figyelmet. A papírmentes ügyintézésben jelentős lépés az e-aláírás bevezetése a kifizetési folyamatban, és egységesítették az eljárási folyamatot minden közreműködő szervezetnél fejlesztési programtól függetlenül.

Petykó Zoltán elmondta, hogy a legnagyobb problémát a pályázóknak az üzleti környezetük, legfőképpen a finanszírozási problémák jelentik. Ennek áthidalására a kormány döntése értelmében még az idei kifizetésekre 50 milliárd forint alapot hoznak létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezelésében, hogy az államháztartási körbe tartozó projektgazdákat visszatérítendő támogatással segítsék a már elnyert uniós forrás felhasználásához szükséges önerő biztosításához. Emellett a Belügyminisztérium kezelésében továbbra is működik a vissza nem térítendő támogatást nyújtó önerőalap a derogációs kötelezettséget teljesítő önkormányzatok számára.

Az NFÜ elnöke kiemelte: az uniós források felhasználását gyorsítják azzal is, hogy gördülő előfinanszírozást vezetnek be a jelenleg jellemző utófinanszírozó rendszer mellett. A projektgazdát most is megillető előlegkérés lehetősége mellett a szállító cégeknek is előre adnak pénzt szigorú elszámolás alapján, továbbá megemelték a kedvezményezett előlegkérési lehetőségét.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. július 27. 10:34
Gondolom, hogy ésszerü döntés, mivel Bajnai és csapata anno egy igen bonyolult rendszert alakitott ki, ami hátráltatja a pénzek lehívását főleg az utolagos finanszirozás miatt. Sok esetben ez az őnrész hiányában már eleve a pályázat beadásától is elriasztotta a vállalkozásokat és őnkormányzatokat és nagyon sok pénz maradt bennt holott lehet hogy hasznos főleg munkahelyteremtést is biztosító beruházás is megvalósulhatott volna. Gondolom, hogy most megprobálják a SZT I. és SZTII. gyakorlatát probálják alkalmazni ami eddig mindkét esetben sikeresnek bizonyúlt. Mivel egy teljesen új rendszert csak a következő EU költségvetési ídőszakra lehet bevezetni ezért találták ki ezt az "öszvér" rendszert amibe az eu sem tud belekötni. Emlékszem az első Orbán kormány ídején, mikor átvették a kormányzást Horntól és az előcsatlakozási pénzeket ídőarányosan 5% al adták át, erre Kinevezték Boros Imrét a PHAR és SAPART programok kordinálására 2002-re 90% os felhasználást és lehívást hoztak. Mivel 2007-ben Bajnai volt az eu pénzek és projektek felelőse neki kéne feltenni a kérdést, hogy milyen szakmai meggondolások vezérelték az elkurásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!